Бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим е превела във Фонд Сигурност на

...
Бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим е превела във Фонд Сигурност на
Коментари Харесай

Държавата събра само 113 млн. лв. от ЛУКойл за транспортни помощи

Бургаската рафинерия " ЛУКойл Нефтохим " е превела във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " 112.728 млн. лева по Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Това са вноските за месеците от декември до март в това число, равни на 70% от разликата сред цената на по-скъпия вид " Брент " и по-евтиния съветски нефт, с който рафинерията работеше до неотдавна, съобщи " Сега ".

Фондът чака още 1.7 млн. лева, плюс 490 хиляди лева начислени лихви, разгласи ръководителят му Диан Червенкондев. Той даде доклад пред депутатите от новосформираната краткотрайна комисия за инспекция на осъществяването на дерогацията за вноса на съветски нефт и използването на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз.

Законът, прочут още като закона за " едното левче " на Делян Добрев, бе признат още през януари 2023 година с концепцията да таксува в допълнение " ЛУКойл " поради свръхпечалбите от преработката на евтиния съветски нефт и да върне на потребителите близо левче за всеки закупен литър бензин. Това обаче не се случи. Първо, компенсацията се оказа надалеч по-малка. Второ, законът влезе в действие едвам през ноември 2023 година, тъй като депутатите гласоподаваха изискване първо да се получи утвърждение от Брюксел за налагане на спомагателните вноски.

Временната парламентарна комисия ще привика на идващите си съвещания виновните през 2023 година министри на стопанската система и на финансите - служебни и постоянни, с цел да желае пояснения, за какво известието от Европейска комисия е по този начин забавена във времето. Депутатите - главно от ГЕРБ и Движение за права и свободи, упорстват да се разбере и какви пропуснати изгоди има за страната от блокирането действието на закона с съвсем 10 месеца.

Депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане " означиха, че тази краткотрайна комисия е изчерпана от наличие и не е почтено в този момент ГЕРБ и Движение за права и свободи след 9-месечно взаимно ръководство да си вършат пиар на гърба на досегашните си сътрудници ПП-ДБ.

Законът за компенсиране на разноските на потребителите за превоз със противоречивите клаузи за авансово утвърждение от Брюксел, бе признат с гласовете и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи. Едва през ноември те настояха въпросните клаузи да бъдат отстранени и по този начин законът влезе в действие 10 месеца по-късно.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР