Бургас. Започнаха проверките на яйца и хранителни продукти за Великден.

...
Бургас. Започнаха проверките на яйца и хранителни продукти за Великден.
Коментари Харесай

БАБХ-Бургас: Започнаха проверките на яйца и хранителни продукти за Великден

Бургас. Започнаха инспекциите на яйца и хранителни артикули за Великден. Те ще продължат до 5 април. Това заяви за Радио „ Фокус “ шефът на регионалната дирекция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в Бургас доктор Георги Митев. Ще се ревизират обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене, търговки обекти за търговия на дребно, както и пазари и тържища, тъй като има възможност там да се продават даже и живи животни за Великден. Акцентът в инспекциите ще е ориентиран най-много към продуктите, обичайни за българската софра за Великден – агнешко месо, козунаци, яйца, в това число и боядисани яйца, пресни зеленчуци и багра за яйца.
Самите обекти ще бъдат проверявани по условията на настоящото законодателство по отношение на сграден фонд и съоръжение, генезис на храните, вярното предпазване на суровините, съществуване на здравна маркировка на трупното месо. „ Ще би трябвало всяка една част от трупното месо да има здравна маркировка – елипсовиден наследник щемпел, на който би трябвало да е упоменато номера на обекта, от който произлиза, както и страната, нормално в нашата област месото е българско, т. е. - би трябвало да има с огромни букви „ БГ “. Както и маркировката на яйцата, върху която би трябвало да има – метода на развъждане на кокошката, храната на генезис (произход на храната), обекта на генезис, тъй че всеки един консуматор да може да се ориентира по тези номера от кой обект тъкмо си купува яйцето, а на самата опаковка, в случай че те са пакетирани, да има и датата на извличане на яйцето, не би трябвало да се съхранява повече от 28 дни “. добави доктор Митев.
На 6 април ще има дежурни инспектори на 6-часов работен ден. В Бургас те ще са двама и ще са разполагаем на жителите за сигнали и недоволства. Ще не престават и районните инспекции.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР