Бургас става част от инициативата на Българската лига по хипертония

...
Бургас става част от инициативата на Българската лига по хипертония
Коментари Харесай

В Бургас ще измерват кръвно налягане по повод Световния ден за борба с хипертонията

Бургас става част от самодейността на Българската лига по хипертония „ Май месец за мерене “ на Международната лига по хипертония (ISH).

Поводът е 17 май – Световния ден за битка с хипертонията, която се организира в България за 16-та поредна година.

„ Май месец за мерене “ е най-голямата световна здравна самодейност, която има за цел да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане. Тя ще премине под надпис „ Измерване, което избавя живот. Твоя “ и е отдадена на първия клиничен протокол на Световната лига по хипертония за ранна детекция и предварителна защита на предсърдно мъждене.

Първото събитие, в което на всеки бургазлия може да бъде измерено кръвното налягане, ще се организира на следващия ден, 14 май, от 10.00 до 16.00 часа в Морска градина на алеята сред Открита сцена „ Охлюва “ и Културен център „ Морско казино “. Всеки, който желае, само че не е съумял да мери кръвното си налягане, може да направи това още на 16 май, понеделник, сред 10.00-16.00 часа на Автобусен терминал „ Меден рудник “ /градинката/ на ул. „ Въстаническа “ в ж.к. „ Меден рудник “ и на 17 май, вторник, още веднъж сред 10.00-16.00 часа пред постройката на Община Бургас.

Освен премерване на кръвно налягане, участниците ще бъдат осведомени за рисковете от хипертонията, като получат осведомителни материали със препоръки за здравословен метод на живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Освен Бургас в самодейността ще вземат присъединяване още 11 български градове – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Смолян.

Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30 и 45%. В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. По данни на Национален статистически институт – извършено европейско здравно изследване за интервала 2008–2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%.

Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45–65 година, т.е. подмладяване на заболяването. Изследванията демонстрират и увеличение на % на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия в резултат на високо кръвно налягане, която покачва риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР