Бургас. Мерките и законодателните инициативи на Министерство на околната среда

...
Бургас. Мерките и законодателните инициативи на Министерство на околната среда
Коментари Харесай

Министър Нено Димов представи мерките за чистотата на водите и въздуха пред депутатите от КОСВ в Созопол

Бургас. Мерките и законодателните начинания на Министерство на околната среда и водите в региона на запазване чистотата на въздуха и на водите, и ръководството на отпадъците бяха показани от министъра на околната среда и водите Нено Димов и зам.- министър Атанаска Николова пред депутатите от Комисията по околната среда и води на изнесено съвещание в Созопол през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите . Заседанието беше водено от ръководителя на КОСВ Ивелина Василева, а хазаин беше Панайот Рейзи, кмет на Созопол.
„ За последните 7 години се отбелязва устойчива наклонност за понижаване на замърсяването на въздуха. За някои региони средногодишните правила са реализирани, само че не среднодневните. Затова следва още работа и от страна на страната, и на кметовете “, означи министър Димов. Той заяви, че предходната седмица за публично разискване са пуснати измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух. В него се планува въвеждането на нови условия за качеството на твърдите горива дърва и въглища за битово отопление, като задачата е на пазара да не бъдат допускани такива с високо наличие на сяра и пепел. Друга планувана мярка е въвеждане на условията на регламента на Европейски Съюз за екодизайн на уредите за отопление, като желанието е той да влезе в действие предварително, от началото на 2020 година Предстои полемика с производителите на такива уреди, с цел да се откри тяхната подготвеност.
По отношение на замърсяването от автомобилния превоз се планува усилване на контрола за нездравословни излъчвания при първа регистрация на колите, както и при годишните механически прегледи. Те ще бъдат регламентирани с промени в Закона за придвижване по пътищата. Ще се търси опция за закупуване на газанализатори за надзор на пътя със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС). Приета е и нова разпоредба с условия при изкупуване на катализатори да се изисква декларация за генезис. Променят се и екотаксите за колите, като се вкарват такива и за товарните коли.
Вече има реализирани обилни резултати за възстановяване качеството на водите по Черноморието, заяви зам.-министър Николова. В Плана за ръководство на речните басейни е заложено за 17-те крайбрежни водни тела до 2021г. да се реализира положително положение на повърхностите, подземни и крайбрежни морски води. По ОПОС 2007-2013 са осъществени 221 плана в бранш Води за 2,3 милиарда лева Построени и реновирани са 50 станции и 2600 км. мрежа. От средствата 350 млн. лева са вложени по Черноморието. Изградени са станциите Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово, Созопол и са осъвременени тези в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. В осъществяване по новия програмен интервал са ранните планове за създаване на нова ПСОВ Айтос и реконструкции на тези в Приморско и Златни пясъци. Изготвени са предпроектните изследвания за 14-те консолидирани ВиК, които ще бъдат финансирани по ОПОС 2014-2020 година В тях за Бургаска област са планувани вложения от 385 млн. като ще бъде включено създаване на нова ПСОВ на Св. Влас и реорганизация на ПСОВ Лозенец. За Варненска област са планувани 141 млн. лева, а за Добричка – 111 млн. лева

Преходът към кръгова стопанска система е главен приоритет по време на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз, заяви министър Димов. През май посланиците на държавите-членки утвърдиха законодателен пакет за отпадъците, който се чака да бъде финализиран през юни и да се одобряват изводи. Те ще дадат посока по какъв начин ще се развива законодателството на Европейски Съюз в областта на пластмасите. Основните насоки, по които Европейски Съюз работи са акции за повишение на информираността на потребителите, създаване на обединен стандарт за целия Европейски Съюз във връзка с наличието на рискови субстанции в първичните и вторични първични материали, увеличение на зелените публични поръчки, потребление разпоредбите за разширена отговорност на производителя, по-широко потребление на финансовите тласъци и доброволните задължения от страна на производителите. Освен това ще се работи за въвеждане на екодизайн, ориентиран към повторна приложимост, преработване и по-дълъг живот на продуктите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР