Бургас. 60 добре запазени останки от корабокрушения в Черно море

...
Бургас. 60 добре запазени останки от корабокрушения в Черно море
Коментари Харесай

Бургас: 60 добре запазени останки от корабокрушения в Черно море са открити при археологически проучвания

Бургас. 60 добре непокътнати остатъци от корабокрушения в Черно море са открити при археологически изследвания. Това стана ясно по време на конференция с публицисти по отношение на представянето на откритията по един от най-големите международни морски археологически планове Black Sea MAP, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус “ . В нея взе присъединяване екипът на Black Sea MAP професор Джон Адамс, професор Людмил Вагалински, шеф на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и доктор Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Екипът на проучването се състои от учени от Англия, България, Университета в Кънектикът в Съединени американски щати, Норвегия, Гърция и Украйна.
Проектът е почнал през 2015 година, а на 19 септември 2017 година екипът се е завърнал от своя трети и финален сезон на теренни изследвания. Днес бе показана сбирката от откритите амфори и други артефакти, извадени от дълбините на Черно море, с които историята на мореплаването ще бъде разказана с доста по-голяма акуратност.
Останките от корабокрушенията са открити в хода на изследванията на Black Sea MAP благодарение на най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната находка към този момент е от класическия интервал - към 4-5 век пр.н.е. Открити са също и кораби от римския, византийския и османския интервали, обхващащи две и половина хилядолетия.
„ Корабокрушенията, с които ние работихме през тези две години, разделяме на две групи. Едната са наши открития в Южното Черноморие, а други бяха регистрирани като евентуални обекти по време на изследванията за работата по Южен поток. Нашата задача и по двете беше да ги документираме добре, да ги заснемем, да можем да определим какви са “, сподели доктор Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Той изрази вяра планът да продължи в няколко насоки. „ Бихме желали да продължим за по-дълго време с един по-малък план за продължение разкопките в залива пред устието пред река Ропотамо. Надяваме се да имаме продължение на различен план, обвързван с дълбоководните корабокрушения за две години, само че това изисква събирането на съществени средства “, сподели още доктор Димитров.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР