Бумът на респираторни заболявания през последните седмици препълни спешните кабинети.

...
Бумът на респираторни заболявания през последните седмици препълни спешните кабинети.
Коментари Харесай

Бум на респираторни заболявания препълни спешните кабинети

Бумът на респираторни болести през последните седмици препълни незабавните кабинети. Симптоматиката при респираторните вируси е запушен нос, кихане, кашлица, обща изнемощялост, главоболие. Често инфектираните са и с температура, въпреки и не висока, в границите на един-два дни. Но най-характерното е, че даже без особени ограничения тази симптоматична картина отшумява в границите на 3-4 дни.
Още по темата
" Беше много тежко и с напрежение. За интервала на коледните празници през Спешното поделение на болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " минаха 1200 души. За новогодишните дни са към 700 индивида. Това са близо 2000 пациенти. Приоритет са тези с респираторни недоволства ", изясни доктор Петър Герзилов пред.

Справка на медиците във връзка с същинската неотложност на случаите демонстрира, че от 685 индивида за коледните празници, минали през незабавния ушен кабинет, са приети в болница 20 души, а за новогодишните празници от общо 370 - признатите са 15.

" Виждате какъв брой малко са в действителност незабавните случаи, за които се постанова хоспитализация ", сподели Герзилов.

По думите му казусът е, че през почивните дни, поради отсъствието на персоналните лекари, потокът от пациенти се насочва към ИСУЛ, а хората не всеки път правят оценка кое е незабавното положение. Това пък натоварва лекарите, акцентира медикът.

Ситуацията с респираторните инфекции сега не е необяснима. Празниците са времето, в което хората се събират. Инфекциите се предават по-лесно в затворени пространства, съобщи и експертът по белодробни заболявания доктор София Ангелова.

По думите ѝ сега циркулират грипен вирус " А ", " Омикрон " и респираторни вируси, които обуславят по този начин наречената " елементарна простуда " .

" Това е заболяване, което визира горните дихателни пътища и хората се насочват към експерт УНГ ", уточни тя. И добави: " Поциентите постоянно желаят да им бъде изписан антибиотик. Той обаче не лекува вирусната зараза . По-скоро ще повлияе и потисне имунната система. А тя е тази, която реагира на вируса, и го унищожава ".

Още този месец се чака грипна вълна , предвиждат лекари. Двата нови варианта, които ще ни разболяват са " Дарвин " и " Австрия ", само че остават да върлуват и към този момент познатите ни " Виктория " и " Пукет ". Само тест може да откри на какво се дължи респираторната зараза, предизвестяват от Министерство на здравеопазването.

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези на настинките и сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и вярно ли е лекуването ни, диагнозата не може да бъде сложена само въз основа на признаците. Затова е значимо при подозрение за Covid-19 или грип да бъде направено лабораторно проучване, припомнят още здравното министерство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР