Бум при онлайн пазаруването тази година. Индустрията отчита рекордните близо

...
Бум при онлайн пазаруването тази година. Индустрията отчита рекордните близо
Коментари Харесай

Бум при онлайн пазаруването тази година, близо 2 млрд. евро е оборотът

Бум при онлайн извършването на покупки тази година. Индустрията регистрира рекордните близо 2 милиарда евро оборот. 

Това значи растеж с близо 20% или нарастване с към 1 милиард евро за три години. 

За дарове сме похарчили сред 200-400 лв., демонстрира статистиката

Продажбите през 2020 година са били под милиард. Потребителите у нас връщат относително дребен дял от закупените артикули - малко над 8%.

Средният % отказани поръчки в Евросъюза е към 20%.  Рекордьори са в Съединените щати, където съвсем всяка трета поръчка е върната.

Комисията за отбрана на потребителите поучава да се съпоставят цените от другите търговци

Макар че ги срещаме в мола Иванеса и Николай споделят, че избират да пазарят онлайн.

“Най-често козметика ме изкушава с огромните понижения - както за мен, по този начин и за подарък ”, сподели Иванеса Иванова.

“В моловете сигурно се вършат недомислени покупки. Онлайн имаш повече време да го разгледаш, да го обмислиш ”, изясни Николай Паскалев.

Соня Спасова поучава потребителите, когато пазарят онлайн да ревизират търговеца

И двамата виждат, че по-често се отхвърлят от онлайн покупките си. Търговците пък регистрират - потребителите най-често връщат облекла и аксесоари .

“По време на Коледа се взимат и доста прочувствени решения, тъй че следим растеж на поръчките с право на връщане в 14-дневен период ”, изясни Жанет Найденова от Българска Е-комерс Асоциация.

Цитираните данни са от ПАСПОРТ 2023 на е-комерс промишлеността в България

Големият избор трансформира държанието на пазаруващите . “Започват изследването на устройство, минават през магазина, по-късно тестват нещо, а вечерта могат да приключват поръчката си онлайн ”, сподели Найденова.

За да не прекаляваме с шопинга - психолози поучават: да помислим от какво имаме потребност, а не какво желаеме.

Какво си купихме тази година?

“Това осъзнаване на потребностите води до облекчаване. Дали нуждая се от седем палта, или желая да владея седем палта, е един елементарен образец за това по какъв начин да различм потребността от настояването ”, изясни психологът Ина Антонова. 

Антонова напомня, че от време на време празничният дух изкривява чувствата ни . “Тези светлинки ни призовавават към това да се отпуснем, да сме по-безотговорни на финансовата страна на нещата. Закупуването на предмети е обвързвано с доставянето на наслаждение. Когато то пораства, ние ставаме все по-безотговорни към следствията ”, добави психоложката.

Потребителите желаят преференциални цени, високо качество, бързо и елементарно извършване на покупки и добре селекциониран подбор

Съветът на психолога - да губим по-малко време в извършване на покупки и да отделяме повече време на  околните си хора и заниманията си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР