Бум на варицела във Великотърновска област. Анализът на експертите показва,

...
Бум на варицела във Великотърновска област. Анализът на експертите показва,
Коментари Харесай

Бум на варицела, ваксината е най-сигурният начин за предпазване

Бум на варицела във Великотърновска област. Анализът на специалистите демонстрира, че наранени от болестта са седем от десетте общини в региона.

" Нормално е да има взрив, защото в България имунизацията за варицела е с доста невисок обсег, ползва се у нас от 2019 година. В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, тъй че е изцяло предстоящо. Няколко години поради противоепидемичните ограничения против Ковид-19 бяха ограничавани контактите на децата, а варицелата си е извънредно заразно заболяване ", обясни епидемиологът доктор Христиана Бацелова в ефира на " България заран ".

Тя акцентира, че епидемични гърмежи стартират най-често след кoнтакт с болен от херпес зостер. По нейни думи ваксината е най-сигурният метод да се предпазим.

" Пациент, който е потвърден с варицелa, би трябвало да остане в изолираност за несъмнено време. Хоспитализацията не е наложителна, тя се постанова по преценка на лекаря. Ако лицето е в тежко положение, тогава се постанова хоспитализация ", посочи доктор Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

" Заболяването стартира с грипоподобна симптоматика, излиза един доста присъщ обрив. Той стартира от окосмената част на главата или в устната празнина. Малките деца може да отхвърлят да се хранят. След това обривът може да излезе начело на корема, по гърба, най-после по ръцете. Характерна е отпадалност, раздразнителност ", изясни епидемиологът .

По нейни думи вирусът е извънредно инфектиран, по тази причина 95% от популацията е преболедувало варицелата в детска възраст.

" Ваксината може да се приложи от 9-месечна възраст. Тя може да се слага на контактни лица до 3-и или 5-и ден от контакта и ще предотврати разболяване на тези контактни ", акцентира доктор Бацелова.

Относно контракта, който България желае да приключи с Pfizer, епидемиологът разяснява, че е грехота да изхвърляме ваксини, които могат да спасят човешки животи.

" Няма логичност да вземаме прекомерно доста ваксини, които по-късно ще изхвърлим. Виждаме, че в България има отвращение за имунизация. Трябват ни ваксини с висока успеваемост. Не считам, че ще бъдем оставени без никакви ваксини против Ковид-19 ", безапелационна е доктор Бацелова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР