Бум на интереса към Дондуков 2: Кое направи позицията

...
Бум на интереса към Дондуков 2: Кое направи позицията
Коментари Харесай

След новините: Как медийните пакети направиха позицията кандидат-президент толкова атрактивна

Бум на интереса към Дондуков 2: Кое направи позицията " кандидат- президент " толкоз атрактивна

Следващата седмица Централната изборна комисия би трябвало да излезе с отчет за медийните пакети, които претендентите за президент са употребявали в предизборната акция.

В рамките на акцията всеки претендент, зад който не стои партия, която получава държавна дотация, има право на 40 хиляди лв. от страната за медийни изяви. Тук ли се крие повода на последните избори да има рекорден брой претенденти?

В последната предизборна акция позицията кандидат-президент доби голяма известност. Заеха я цели 23-ма души, което съгласно по-паметливите е над три пъти повече, спрямо изборите за президент през 2006 да вземем за пример. И откакто резултатите демонстрираха, че голяма част от тези претенденти нямат късмет да съберат даже един % от гласовете, остава въпросът - каква е мотивацията на толкоз доста хора да се кандидатират?

Още повече, че даже имаше един претендент за президент, който по този начин и не видяхме в цялата акция. Марина Малчева остана незнайна за необятната общност, само че откриваме, че ръководителят на инициативния ѝ комитет - Константин Малчев, има записана компания на адреса, на който има и Мирослав Зорац - публично ръководител на инициативния комитет на Боян Расате. На адреса се оказва, че живее самият Зорац, а когато отиваме за изявление, на вратата ни посреща - самата Марина Малчева. Тя обаче и този път отхвърли да застане пред нашата камера.

В течение на диалога с Мирослав Зорац откриваме, че той стои зад общо три кандидат-президентски акции. На Марина Малчева и Йоло Денев, издигнати от инициативни комитети, и на добилия скандална известност с нахлуването си в офис на ЛГТБ организация Боян Расате:

" Трима претенденти от една партия излязоха като претенденти за президенти, единствено с цел да може да се употребява формата, да бъдат показани тези хора, техните хрумвания и решения. Когато дойдат на власт, какви решения имат. Тримата претенденти са Марина Малчева, Йоло Денев и Боян Расате, партията е Български народен съюз ", разяснява Мирослав Зорац, уредник на предизборни акции.

С присъединяване си в изборите всеки от тях обезпечава държавен запас за наличие в медиите в размер на 40 хиляди лв. или общо 120 хиляди лв.. По сметки на Мирослав Зорац всеки един от медийните пакети може да обезпечи към 5 часа ефирно време, в случай че бъде разпределен стратегически.

" Според признатите още преди 7 години текстове в Изборния кодекс, всяка партия, коалиция или предприемчив комитет, които аплайват за какъвто и да е тип избори, имат право да употребяват средства, отпуснати от страната, за своята политическа акция, в случай че не получават дотация. И от това се възползват и претендентите ", изяснява Цветозар Томов, ЦИК.

Разплащането на медийните пакети минава през Централната изборна комисия.

" Процедурата изисква да бъде утвърден от ЦИК контракт сред претендента и медията, която ще прави услугата. След процедурата по одобрение на този контракт от ЦИК, когато услугата бъде осъществена, се показва осъществяването на контракта и ЦИК прави втора процедура по одобрение ", разясни Цветозар Томов.

Критериите за утвърждение са на първо място официални – като идентични цени за всички участници, качени на уеб страницата на медията, и регистрация минимум шест месеца преди датата на вота. След акцията се прави и мониторинг на излъченото или оповестено наличие. Понякога обаче се случват и злоупотреби:

" Случвали са се отводи (на договори), в тази акция мисля, че нещата се възстановиха. Преди няколко години имаше всеобщо подписване на контракти с една единствена компания, които бяха много съмнителни. Тогава комисията ги гледаше през лупа и не утвърди тези контракти. Тоест би трябвало да имаме сигнали или някакви основни учредения да считаме, че се злоупотребява с тези средства за други цели, не свързани с политическата акция, с цел да се намесим. В сегашната акция нямаме такива случаи, само че приемането на договорите не е завършило още ", добавя Томов.

Към това прибавяме и процедурата по регистрация на претендентите, която е много лека. Най-лесно е да се кандидатираш от предприемчив комитет. Тогава ти трябват 100 лв. депозит и 2500 подписа. А събирането на подписи в някои случаи също не е проблем:

" Съвсем инцидентно ми попадна в една онлайн медия линк към ЦИК, на който можем да проверим дали нашето ЕГН попада в лист на някоя партия. И от любознание си вкарах данните. И излезе резултат, че в действителност поддържам. Първоначално си мислех, че е за парламентарните избори, само че след това се оказа, че съм подкрепила кандидат-президентската двойка. Направила съм скрийншот, само че сигурно за мен това беше изненада. Аз съм налична в листата на тази партия на страница 20, ред 192 ", споделя Екатерина Маринчева.

На въпроса на Българска национална телевизия дали поддържа претендента на тази групировка, тя дава отговор:

" Не, откакто видях за коя партия съм се подписала, ревизирах в Google, тъй като освен не я поддържам, само че даже не я бях чувала ", показва Екатерина Маринчева.

Ниски критерии за присъединяване и нелошите пари за медийни пакети - ето една формула за привличани на претендент президенти. Какъв обаче е резултатът от това:

А) Повече многообразие от тези в общественото пространство или Б) - рой от безперспективни претенденти, които ни заливат с едни и същи спорни послания? Съдейки от последната акция - май правилният отговор към този момент е Б!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР