Булмаркет Груп“ опроверга официално тиражираната непроверена информация, че има отношение

...
Булмаркет Груп“ опроверга официално тиражираната непроверена информация, че има отношение
Коментари Харесай

„Булмаркет“: Дерайлиралите цистерни в Сърбия нямат нищо общо с компанията ни

„ Булмаркет Груп “ опроверга публично тиражираната непроверена информация, че има отношение към дерайлиралите цистерни с амоняк в Сърбия, предава Русе Медиа.

„ Във връзка с появилите се спекулации, че дерайлиралите цистерни с амоняк край сръбския град Пирот са на „ Булмаркет “, изрично заявяваме следното:

„ Булмаркет “ не е притежател или наемател на дерайлиралите цистерни в Сърбия. „ Булмаркет “ не е притежател на транспортирания товар.

„ Булмаркет “ или негово дъщерно сдружение не е транспортьор на композицията на територията на Сърбия.

Опитът да се замеси името на сдружението в този случай не дава отговор на истината и обстоятелствата “, обявиха от русенската компания.

Инцидентът е станал нощес, когато трен с вагони цистерни, пренасящ амоняк, е дерайлирал в Източна Сърбия. Има един умрял, а повече от 50 души са вдишали нездравословния газ. Седем души са били откарани в Ниш. Поради понижена видимост на близката автомагистрала до България са станали пътни произшествия и полицията е затворила автомагистралата.

Компанията „ Сърбия Карго “ е съобщила, че това е товарен трен, който се движи всекидневно по сектора Ниш - Димитровград и транспортира първични материали от България до Прахово и Шабац.

Една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. В град Пирот е оповестено изключително състояние. Властите приканиха жителите да не напущат домовете си.

Влакът е с български товар, само че няма по какъв начин да се търси отговорност от страната ни за случилото се, защото все още на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници, заяви заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски.

„ Влаковата комбинация е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, превозени от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сътрудниците от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България в случай, че сръбските железници са приели механически влака на границата и са поели оттова “, сподели Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с случая. В момента сръбските управляващи проучват дали има потребност от такава.

По информация на българските управляващи са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, само че той бързо е овладян.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР