Булгартрансгаз ЕАД развива и модернизира своята инфраструктура, така че да

...
Булгартрансгаз ЕАД развива и модернизира своята инфраструктура, така че да
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Булгартрансгаз“ ЕАД развива инфраструктурата си така, че газовите потоци да достигат до страните от ЕС

„ Булгартрансгаз " ЕАД развива и модернизира своята инфраструктура, тъй че да обезпечи високо равнище на междусистемна съгласуваност със обилни потенциали за транспорт. Това разрешава освен гарантиране на доставките на газ за страната, само че и газовите потоци, преминаващи през България, да доближат до уязвимите страни от Европейския съюз ". Това сподели изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов по време на Делфийския стопански конгрес в Гърция.

Той взе участие в полемика, отдадена на ролята на Източното Средиземноморие за енергийните доставки за Централна и Югоизточна Европа с развиването на инфраструктурата си за полутечен природен газ. В полемиката участваха и Генералният шеф на Главна дирекция " Енергетика " на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, Джефри Паят - асистент секретар в Бюрото за енергийни запаси на Държавния департамент на Съединени американски щати, изпълнителният шеф на ДЕСФА Мария Гали и други.

Владимир Малинов показа напредъка по реализацията на плановете на Булгартрансгаз, целящи сигурност и диверсификация на газовите доставки.

„ Тази година стартирахме разширението на подземното газово вместилище Чирен. Наличието на задоволителен потенциал за предпазване, нагнетяване и рандеман на газ е от решаващо значение за сполучливото нахлуване на пазара на различни източници на тръбопроводен газ и LNG ", акцентира Малинов. Разширяването на хранилището ще обезпечи спомагателна еластичност, ще усили пазарната интеграция и ще ускори конкуренцията. Той напомни, че със статутът си на план от общ интерес, разширението на Чирен получи финансова помощ от Механизма за свързване на Европа. Синергията на плана с терминалите за LNG в района, в това число Александруполис, както и със забележителните потенциали за транспорт в точките на свързване със прилежащите страни обуславят значимостта на хранилището в районен аспект.

Малинов подчертава и върху присъединяване на „ Булгартрансгаз " ЕАД с 20% като акционер в плана за създаване на LNG терминал край Александруполис, Гърция -инфраструктура, която ще обезпечи нови количества газ на конкурентни цени за пазарите в района и ще усъвършенства тяхната ликвидност. Тези планове са от основно значение за навлизането на нови количества природен газ от различни източници, повишавайки енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа.

„ Преди дни в София бе подписан меморандум сред България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан по самодейността STRING, която цели незабавното обезпечаване на спомагателни количества природен газ за Европа от Азербайджан по сигурен маршрут ", добави той. По думите му самодейността е отворена за други страни. Например присъединението на Гърция като страна, в която се развиват планове за нови терминали за полутечен природен газ и с помощта на инфраструктурата на газопреносния оператор DESFA, ще обезпечи спомагателни количества газ и диверсификация за страните в района.

В рамките на Делфийския конгрес Владимир Малинов взе участие и в полемика, отдадена на енергийната сигурност и европейската автономност в светлината на развиването и навлизането на водородните технологии. По думите му операторите на газопреносни системи ще имат основна роля в процеса на декарбонизация и развиване на стопанска система, основана на водород. „ Нашата експертиза, ноу-хау и забележителен опит в създаването и употребата на тръбопроводна инфраструктура ще подсигуряват обезпечаването на нужната за потреблението на водорода инфраструктура ". Булгартрансгаз, DESFA и други оператори в района към този момент възнамеряват свързване на водородни мрежи. По този метод ще се подтиква производството на водород в района и обезпечаването на още една опция за енергийна самостоятелност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР