„Булгартрансгаз” ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и

...
„Булгартрансгаз” ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и
Коментари Харесай

Брюксел дава € 78 млн. за „Чирен“

„ Булгартрансгаз” ЕАД и Европейската изпълнителна организация по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) подписаха през днешния ден грантовото съглашение за финансиране на разширението на подземно газохранилище (ПГХ) „ Чирен “.

Това оповестиха от българската компания.

Европейската комисия ще съфинансира плана със 78 милиона евро.

Подписването стана в границите на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “ с фокус върху енергетиката в Люксембург.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов получи съглашението от еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон.

През 2021 година Европейската комисия включи разширението на “Чирен” в петия лист на планове от общ интерес за Европейски Съюз. В началото на 2022 г Брюксел разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Разширението на ПГХ “Чирен” е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ за финансиране със средства от Европейски Съюз. Съгласно грантовото съглашение за реализацията на плана се отпуска съфинансиране в размер до към 78 милиона евро по МСЕ.

Проектът цели увеличение на потенциала за предпазване на природен газ до 1 милиард кубически метра и на дневните потенциали на рандеман и нагнетяване до 8-10 кубика на ден.

Целевите параметри за уголемение на хранилището ще бъдат реализирани посредством създаване на надземни уреди, сондажи и газопровод с дължина към 45 километра.

Планира се поетапното въвеждане в употреба на инфраструктурата да приключи до края на 2024 година, прецизират от „ Булгартрансгаз “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР