Булгартрансгаз“ е прекратила обществената поръчка за планираната нова инфраструктура за

...
Булгартрансгаз“ е прекратила обществената поръчка за планираната нова инфраструктура за
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ няма пари за газификацията на Маришкия басейн

„ Булгартрансгаз “ е прекратила публичната поръчка за плануваната нова инфраструктура за газификация на Маришкия басейн, това излиза наяве от оповестените документи в процедурата. Причината е, че подадените предложения неведнъж надвишават индикативната стойност на плана, а обезпечено финансиране към този момент няма.

Търгът беше отворен през април тази година и като причина за стартирането му бе оповестено, че компанията има повишен капиталов интерес за зареждането на съществуващи и планувани мощности в района с природен газ. Обектът включваше проектирането на нова газопреносна инфраструктура с обща дължина към 73 км и оборудванията към нея. Новата инфраструктура бе планувано да е годна за транспорт на газ, биометан, водород и техните смеси.
Скъпи предложения
Заложената индикативна стойност на новата инфраструктура бе 1.3 млн. лева (без ДДС), подадените предложения от фирмите обаче я надвишават доста. Двете обединявания, взели участие в търга са ДЗЗД „ ГАЗ ДИЗАЙН 2024 “, в което влизат „ ДИДЖИТАЛСЪРВИС “ ЕООД и „ ХАБАУ ” С.Р.Л. Република Румъния и “Х.Е.ПРОЕКТ ” ДЗЗД, в което са „ Химкомплект инженеринг “ АД, „ ЕНСОЛ ВМ “ ЕООД, „ ПРОТРЕЙСИНГ “ ЕООД и „ АЙЕНЕЙ БИЛД “ ЕООД. И двете обединявания подават предложения за над 3 млн. лева - първото за 3.5 млн. лева или със 172% по-висока от прогнозната стойност на поръчката, а тази от “Х.Е.ПРОЕКТ ” ДЗЗД е за 3.4 млн. лева или с над 160% от горната страна. В последна сметка преди всичко е класирана по-ниската оферта на “Х.Е.ПРОЕКТ ” със 100 точки.

В документа за прекратяването на процедурата е записано, че прогнозната ѝ стойност, в това число цената на плануваните варианти, е в размер на 1.3 млн. лева като цената е съобразена с обсега на дейностите и избрана на база предходни контракти със подобен предмет на сдружението, подписани след извършени публични поръчки.

Обстоятелството, че ценовите предложения на участниците в процедурата надвишават прогнозната стойност на поръчката в подобен забележителен размер, не е могло да бъде планувано от възложителя. Напротив, видно от гореизложеното, прогнозната стойност е избрана правилно и в сходство с правилата и наредбите на Закон за обществените поръчки, по отношение на което в съответния случай не се касае за образуване на ценово предложение в границите на естествени пазарни отклонения, а за цена в размер, надхвърлящ в пъти прогнозната стойност на публичната поръчка.
Липсва финансиране
Поръчката е част от плановете за реализация на Вертикалния газов кулоар, за който в средата на март тази година Народното събрание одобри решение капиталът на „ Булгартрансгаз “ да бъде повишен с 200 млн. лева като те да се употребяват и за трите плана: „ Повишаване на потенциала за транспорт на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България " ; „ Повишаване на потенциала за транспорт на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния " и за „ Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за зареждане на консуматори в Източномаришкия район “. Все още няма информация, че плануваното нарастване на капитала се е случило.

Тогава с това решение се разпореди и на министъра на енергетиката да изследва благоприятни условия за обезпечаване на безплатно финансиране на капиталови разноски за плановете от стратегии и фондове на Европейския съюз. И тази опция обаче не е коментирана обществено от настоящия длъжностен енергиен министър Владимир Малинов.

В документа за преустановяване на поръчката е записано, че „ в сегашния случай възложителят не разполага с нужните спомагателни средства по отношение на препоръчаните от участниците по-високи цени (като не са налице и благоприятни условия за обезпечаване на спомагателни средства въз основа на решението на Народното събрание), които да бъдат употребявани по отношение на осъществяването на предмета на поръчката. “

Пари за този план „ Булгартраснгаз “ не е планувал и във финансовите си планове (включително в утвърдената от органите на ръководство Бизнес стратегия за интервала 2024 – 2028 г.).

В тази връзка нецелесъобразно и безрезултатно е разходването на средства, които надвишават два пъти и повече прогнозната стойност на публичната поръчка ". 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР