Булгаргаз уведоми клиентите си, че ще предложи на Комисията за

...
Булгаргаз уведоми клиентите си, че ще предложи на Комисията за
Коментари Харесай

60% поскъпване на газа иска Булгаргаз

" Булгаргаз " уведоми клиентите си, че ще предложи на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цената на природния газ да нарастне с 60%. Преди няколко дни публичният снабдител предложи на регулатора малко по-малко нарастване от 54%. Анализатори обаче чакаха по-голям %, защото предходното предложение беше изпратено на 21 юли, а от този момент цените на европейските газови пазари доближиха още по-високи равнища.

Сега " Булгаргаз " дефинитивно предлага цената, по която продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила за август 2022 година, да е 297,89 лв. за мегаватчас или 152,31 евро, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без данък и ДДС). Българската цена от ден на ден се доближава до европейската, която с доставка за август е към 171 евро за мегаватчас.

Окончателното предложение на " Булгаргаз " бе оповестено късно вечерта в деня, в който президентът Румен Радев разгласи състава на служебното държавно управление. Предстои КЕВР да насрочи дата, на която да се организира публично разискване на заявката на " Булгаргаз ". Всъщност многогодишната процедура е окончателните цени да се оферират от " Булгаргаз " на първо число на всеки месец, а регулаторът да ги прегледа на същия ден и да дефинира крайната цена.

Цената на синьото гориво за август към този момент трябваше да е одобрена, само че на 21 юли Конституционният съд разгласи назначаението на към този момент някогашния ръководител на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. Последваха няколко дни напрежение и разногласия сред партиите в Народното събрание по какъв начин да се излезе от обстановката. В последна сметка в последния вероятен миг Народното събрание върна Иван Иванов отпред на енергийния регулатор.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР