Булгаргаз ще внесе ново предложение за цената на газа през

...
Булгаргаз ще внесе ново предложение за цената на газа през
Коментари Харесай

Булгаргаз ще внесе нова заявка за цената на природния газ за септември

Булгаргаз ще внесе ново предложение за цената на газа през септември и тя ще е по-висока от подадената по-рано поръчка за повишаване с близо 6%. Това стана ясно от изказвания на изпълнителния шеф на сдружението Деница Златева по време на днешното съвещание на КЕВР и пред публицисти след края му. На намерено съвещание енергийният регулатор разиска заявката на Булгаргаз от 11 август за одобряване на цената за идващия месец, по която  публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Тогава " Булгаргаз " внесе предложение за нарастване с 5,95% и одобряване на последна цена от от 315,61 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), в това число съставния елемент за активността " социална доставка " от 2,24 лв. за мегаватчас и съставния елемент " отговорности към обществото " от 0,35 лева за мегавчас. 

Припомняме, че през август влезе в действие шоково повишаване с 60%, с което цената на синьото гориво стана 297,89 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Увеличение на борсовия показател, по който " Булгаргаз " реферира при установяване на цената за идващия месец е повода да се върви към корекцията нагоре на първичната поръчка за септември, изясни Деница Златева. Този показател се е повишил с близо 17% от датата на подаването на заявката на 11 август досега, а в " последните дни нараства сензитивно поради прекъсване на доставките по " Северен поток 1 " заради ремонтни действия. " и по този начин, към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е към 350 лв. за мегаватчас, посочи Златева.

По тази причина при отчитането на този растеж на показателя към 31 август се чака окончателното нарастване на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление. При всички случаи обаче то ще бъде по-малко от покачването на самия показател, увери изпълнителният шеф на " Булгаргаз ". Актуализираното заявление ще бъде импортирано на 1 септември сутринта, когато се чака и КЕВР да излезе с окончателното решение за цената. Златева увери, че нужните количества синьо гориво за септември са обезпечени и към този момент се работи за обезпечаване на " конкурентна цена " през октомври. Целта е да се реализиран равнища, равни или по-ниски от цената за август. За осъществяването ѝ се разчита на упованията от 1 октомври да влезе в употреба интерконекторът България-Гърция. Осигурен е цялостен танкер с полутечен газ, а следва и да се направи търг на " Газов хъб Балкан ", на който се чака да бъде закупен газ на конкурентни цени, означи Златева. " Там чакаме в действителност конкурентна цена, тъй като последните два търга демонстрираха, че ценовите предложения, които получаваме при открити процедури на " Газов хъб Балкан ", са в пъти по-добри, в сравнение с авансово подписани контракти за други различни снабдители ", съобщи още Златева.

На въпрос до каква степен са стигнали диалозите с " Газпром ", Златева отговори, че " Булгаргаз " като страна по контракта го извършва и всеки ден изпраща поръчки за доставки, само че получава удостоверение за нулеви количества за идващия ден. Разговорите, които се водят все още, са на политическо равнище и публичният снабдител на този стадий извършва единствено в този момент съществуващия контракт с изпращане на поръчки, добави тя. 

За доставките за ноември се разисква в " Булгаргаз " по какъв начин да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг интервал. " Нашата съществена цел е да осигурим отоплителния сезон, което значи доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме подготвени и ще пуснем съответните процедури ", акцентира Златева.

За доставки за 2023 година " Булгаргаз " ще взе участие в годишния търг на Ревитуса, който ще се организира през октомври, за годишни слотове и потенциали за регазификация, осведоми Златева. В момента в Ревитуса има малко свободни слотове, само че няма потенциал за регазификация, разясни тя. На вчерашната среща с проектантите на терминала в Александруполис е било изразено желание да се усили непокътнатият потенциал от 500 млн. куб. метра на 1 милиарда куб. метра, което ще даде опция за сигурни слотове, както и опция за сключването на дълготраен контракт за доставки на полутечен газ през 2024 година, добави изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

 Решението за цените на топлинната сила ще бъде годно до 1 януари 2023 година, заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов след края на съвещанието на регулатора. Той посочи, че никой не може да даде гаранция, че цените на парното и топлата вода няма да се усилят след 1 януари 2023 година

Иванов означи, че актуалното покачване на цените за софийските консуматори на топлинна сила значително се дължи и на " извънредно неправилното прекратяване на пазарните механизми с прелюдия мораториум ", който след 6 месеца " заледяване на цените ", е довел по неминуем метод до повишение с 39 % на цената на топлинната сила за София. В момента тече инспекция на топлофикационните сдружения за метода, по който са формирали пониженото Данък добавена стойност, добави Иванов. Проверката не се прави от КЕВР. Ако обаче тя не даде нужния резултат, регулаторът ще се намеси. Но Иванов счита, че към този момент има ясна поръчка, че евентуално сметките на потребителите ще бъдат поправени. Председателят на КЕВР е на мнение, че договарянията с " Газпром " няма да доведат до резултата, който се търси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР