Булгаргаз прогнозира цена на природния газ около 130 лв. на

...
Булгаргаз прогнозира цена на природния газ около 130 лв. на
Коментари Харесай

Газът в България ще поевтинее с 45% от ноември 2022 г. - под цената на Газпром

" Булгаргаз " предвижда цена на природния газ към 130 лева на мегаватчас за месец ноември - или с 45% по-ниско, в сравнение с е цената за настоящия месец.

Това разгласи изпълнителният шеф на компанията Деница Златева на среща в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обръща внимание, че цената е доста по-ниска от тази, която България можеше да се задължи да заплати по контракта с " Газпром ", в случай че съветският монополист не беше прекъснал всички доставки след края на април.

По неговите калкулации, миксът сред газа на Русия и Азербайджан щеше да коства над 190 лева./мегаватчас. При вид с LNG-танкерите, които предходният кабинет беше договорил, газът за България още веднъж щеше да е по-евтин от съветския, само че по-скъп от настоящата доставка - 179 лева./мегаватчас, счита Иванов.

Спадът в цената идва на фона на успокояването на европейските енергийни тържища след фрапантното повишаване през август 2022 година Преди дни Dutch TTF за първи път падна под 100 евро на мегаватчас от месеци. Според Деница Златева - вторият фактор за постигането на по-ниска цена са отстъпки, получени в търговете на " Булгаргаз " от снабдители на полутечен природен газ.

От " Булгаргаз " предвиждат, че потреблението от индустриални клиенти ще може да се увеличи, откакто цената на природния газ към този момент е доста под изискваната от тях горна граница от 250 лева

Според техните данни - спадът на потреблението поради високата цена за септември е бил сред 20 и 30%, само че в това време хранилището в " Чирен " е запълнило свободните си количества.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР