Булгаргаз предложи поскъпване на газа за март с 3,5% спрямо

...
Булгаргаз предложи поскъпване на газа за март с 3,5% спрямо
Коментари Харесай

3,5% поскъпване предложи Булгаргаз, КЕВР решава днес

" Булгаргаз " предложи повишаване на газа за март с 3,5% по отношение на февруари. От КЕВР оповестиха, че аргументите за предлагането на " Булгаргаз " цената да е 113,73 лева за мегаватчас са ограничението на добива от газохранилището " Чирен " и настоящите данни за цените на европейските газови тържища. Добивът от газохранилището е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката оборудването е минало в режим на нагнетяване, съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров. Целта на тази мярка е натрупването на запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ. Окончателното решение за цената на газа КЕВР ще вземе на закрито съвещание на 7 март.

През предходната седмица цената на природния газ в Европа съвсем доближи 2400 $ за 1000 куб. м. Цената на априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се увеличи до 2391,60 $ за 1000 куб. м, или 212 евро за мегаватчас.

Евентуално прекъсване на доставките от " Газпром " към Европа ще се отрази индиректно на цените на синьото гориво и у нас, сподели министърът на енергетиката Александър Николов. " Спиране доставките на природен газ в Европа значи фрапантно повишение цените на електрическата енергия в Европа. Означава България като балансьор на целия район да пострада косвено от този ценови тренд, в случай че спре доставката на природен газ. При обикновено действие на пазара, каквото е в този момент, България съблюдава всички свързани регламенти на Европейски Съюз ", сподели Николов, представен от БНР.

Николов отхвърли българските газови компании да са продавали газ на половин цена в навечерието на войната в Украйна и съобщи, че вместо това са купували. По-рано някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашният енергиен министър Делян Добрев разясниха, че " Булгаргаз " е продал на доста ниска цена 4200 мегаватчаса газ. Енергийният министър беше безапелационен, че информацията е публикувана целеустремено, както и че тя е неистина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР