Булгаргаз обяви в четвъртък два търга за оползотворяване на резервирания

...
Булгаргаз обяви в четвъртък два търга за оползотворяване на резервирания
Коментари Харесай

Булгаргаз продава капацитета си в турските терминали

" Булгаргаз " разгласи в четвъртък два търга за оползотворяване на резервирания потенциал от 1,850 милиарда куб. м годишно на турските терминали за регазификация на полутечен газ. Единият е за продажба на други снабдители на правото да доставят газ в Турция, да го съхраняват там и придвижват до България. Другият е за осъществяването на тази услуга в интерес на снабдители от името на " Булгаргаз ", против което българското държавно сдружение ще се опита да прибира такса и с приходите ще се разплаща с БОТАШ за дължимите по 13-годишното съглашение лични такси.
Изпълнителният шеф на държавния снабдител Веселин Синабов разяснява, че тази стъпка се подхваща, с цел да се употребява потенциалът по съглашението, който надвишава опциите на ръководеното от него сдружение, а и потреблението на природен газ е намаляло.
За близо година и половина от действието на контракта с БОТАШ " Булгаргаз " е съумял да употребява минимална част от потенциала с доставките на три товара за общо 2,5 млн. МВтч, а през юни ще бъде осъществена четвъртата доставка, от самата БОТАШ. Енергийният министър Владимир Малинов твърди, че ще се афишират и други търгове за доставка на газ за " Булгаргаз " по съглашението, сдружението няма да може да употребява целият потенциал, а заплаща за него над 480 хиляди $ дневно.
Затова в този момент се търсят снабдители, на които отчасти да се трансферират правата и отговорностите на " Булгаргаз " по контракта с БОТАШ, както и такива, на които " Булгаргаз " да дава тази услуга против съответното възнаграждение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР