Булгаргаз изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище

...
Булгаргаз изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище
Коментари Харесай

Асен Василев: ``Булгаргаз`` изнася газ от Чирен |

" Булгаргаз " изнася на високи цени евтините ресурси от газовото вместилище в Чирен. В момента органите, които наблюдават за измамите, интензивно преглеждат тези дейности.

Това обяви финансовият министър Асен Василев на бюджетната и енергийната комисии в Народното събрание, представен от в. " Сега ". Заедно с енергийния министър Александър Николов двамата се изслушват от депутатите, с цел да разяснят по какъв начин ще бъде обезщетен бизнесът за повишаването на електрическата енергия и природния газ.

Не е допустимо АЕЦ " Козлодуй " да спре износа на ток и той да се продава само на българския пазар, изясни Василев във връзка запитване от " Възраждане ".

По думите му създадената електрическа енергия от атомната централа е в пъти по-евтина от тази на топлоцентралите: " Ако спрем износът на електрическа енергия, доста скоро компаниите ни няма да може да изнасят и ще изгубят пазари. Тогава ще обеднеем още повече и загубите ще са доста по-големи от обезщетенията, които в този момент даваме на бизнеса ".

От чуването на двамата министри стана ясно, че изискванията за приемане на обезщетенията може да се облекчат, като се завиши избраният сега таван до не повече от 30% от средномесечната борсова цена на тока. 

" Продължаваме разговора и при нужда мярката може да бъде приспособена. Липсата на таван обаче прави нещата непредвидими ", съобщи енергийният министър Александър Николов.

Василев добави, че обезщетенията би трябвало да бъдат уравновесени и че покриването на 100% на разноските за ток, води до неприятно държание на компаниите в бъдеще. Той напомни, че преди година, когато цените са паднали на 80-100 лева за мегаватчас, доста предприятия са развалили дълготрайните си контракти и са предпочели да купуват на борсата " ден напред ". " Ако покриваме на 100% разноските, нито една компания няма да подписва дълготрайни контракти ", счита Василев.

Стигна се до единодушие, че държавното управление ще контракти с работодателските организации механизъм, при който размерът на обезщетенията ще се усили, в случай че борсовите цени продължат да порастват фрапантно.

Министърът на финансите разяснява още, че " Топлофикация - София " " от дълго време е в механически банкрут ". По думите му спасяването на сдружението тази зима ще бъде осъществено с финансови ограничения, само че цялостното му излекуване - с комплекс от такива.

" Целият български народ заплаща парното на София и то неприятното ръководство на парното на София. " Топлофикация-София " от дълго време не може да си покрива разноските и от дълго време е в механически банкрут ", сподели той, представен от БНР.

Според Василев финансовото излекуване на " Топлофикация - София " не може да бъде посредством кредитиране, а посредством преодоляване на структурния недостиг в сдружението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР