БулфотоЗа сътрудничество между България и Северна Македония призова премиерът на

...
БулфотоЗа сътрудничество между България и Северна Македония призова премиерът на
Коментари Харесай

Зоран Заев: Оставаме приятелска страна на България въпреки ветото

Булфото

За съдействие сред България и Северна Македония прикани министър председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев.

Той разгласи, че страната му остава другарски настроена към България, макар наложеното от София несъгласие върху започването на договарянията на Скопие с Европейски Съюз. Според Заев двете страни не би трябвало да се дистанцират.

" Трябва да сме близки нации, да си сътрудничим, да отваряме вероятност за младежите и децата. Това е обвързване на всички, несъмнено, най-много мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни “, разяснява министър председателят, представен от БГНЕС.

Той добави, че доста от противоречивите моменти в действителност са контрактувани

Но дано се върнем обратно в историята и да забележим историческите обстоятелства. До момента имаме контрактувана двустранна норма (за езика). Беше контрактувано през 1999 година, което през 2017 година беше доказано от Договора за другарство и добросъседство, т.е. обръщаме се към тях на македонски, в сходство с Конституцията на Република Северна Македония и България в сходство с нейната Конституция. Няма диалози за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата еднаквост “, сподели Заев.

Той добави, че историята е дело на историци, а политиците не разискват исторически въпроси.

“Политиците могат да предизвикват историческите комисии, които да дебатират, в действителност досега те го вършат с огромен триумф. Имаме добра вероятност за договаряния, учредени на исторически обстоятелства ", сподели Заев.

Преди ден България разгласи публично, че ще утвърди рамката за стартира на договарянията за участие в Европейски Съюз с Албания, само че ще наложи несъгласие върху Северна Македония.

Българският външен министър Екатерина Захариева разяснява, че София упорства за осъществяването на три условия. Първото е формулировката за езика да е “официален език на Северна Македония ”, а не “македонски език ”, тъй като не признава съществуването на подобен. Второто изискване е експлицитен отвод на Скопие от претенциите за македонско малцинство в България. Третото е осъществяването на Договора за добросъседство, което е директно обвързано с работата на така наречен историческа комисия сред двете страни. България държи Северна Македония да признае българските си корени и общата история до 1944 година.

“Ние сме отворени за договаряния, само че когато те се водят договаряния, предпочитание за компромис би трябвало да има и от двете страни ”, сподели Захариева във вторник.

По същото време вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров сподели, че жителите на страната няма по какъв начин да договарят за своята еднаквост.

“Ние се опитвахме дълго време да дадем късмет на този развой и обществеността ясно вижда това. Ние желаеме участие в Европейски Съюз, ние желаеме да стартираме договаряния, само че ние няма да преговаряме за това кои сме и какъв език приказваме. Ние сме македонци, говорещи македонски език – това е наше суверенно национално право ”, сподели Димитров.

България дава отговор, че няма искания към идентичността на македонците в Северна Македония, а за признаването на историческите обстоятелства.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР