БулфотоСлед последните избори положението на Радев ще се промени, смята

...
БулфотоСлед последните избори положението на Радев ще се промени, смята
Коментари Харесай

Симеонов: Край с йерархията и монолитните партии. Мрежите са бъдещето. Радев е новият голям човек след Борисов

Булфото

След последните избори ситуацията на Радев ще се промени, счита социологът Първан Симеонов. От официална представителна власт, той ще придобие и действителна такава. 

Първан Симеонов съобщи, че е видно как на мястото на българския битов консерватизъм - балкански, мачистки и олицетворяван от Борисов - в този момент обществото е избрало демократичен прозападен интелектуализъм:

Нашето общество размишлява за политиката през персони и някак дълго си задаваше въпроса кой идва след Борисов - отговорът е, че идва Румен Радев. Пред него в този момент ще има много повече провокации, тъй като той е новият огромен човек. Балотажът беше протоколен мач. 

Това съобщи социологът и изпълнителен шеф на „ Галъп интернешънъл болкън “ Първан Симеонов в изявление пред БНР. 

" Идва Радев и както се вижда, в Народното събрание има мрежа, формирана към него – Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " ИТН ". Дори ненапълно и " Демократична България ". Това са политически обединения, синхронизирани от Радев и на процедура лидирани от него.

По думите му тези партии са политически пространства, в които президентът е най-обичаната фигура, наред с водачите на партиите, а от време на време и за сметка на водачите на партиите – както е в тази ситуация с Корнелия Нинова:

" Това е предизвикателство в политиката, " мрежите " са бъдещето на политиката, не йерархията и монолитните структури. Когато Радев построява тази мрежа от подкрепящи го обединения, той към този момент става политик, другояче дълго имаше единствено представителни президентски задания. "

Според Първан Симеонов на президента му се е наложило в доста сбит темп да вземе неизгодни политически решения като въвеждането на мярката със задължителния зелен документ:

" Самочувствието идва с успехите, а Радев няма огромен избор – когато лидираш такава мрежа, всяка отговорност става твоя. "

Симеонов счита, че е обикновено изборната интензивност да е по-ниска на втори тур, изключително в случай че възрастните още се тормозят да гласоподават на машина и тематиката с ковид е мощно политизирана:

" Няма нищо трагично. Тази година гласуваме за четвърти път, а и на тези избори нямаше никакъв залог - беше ясно още от обяд какво ще се случи. Част от повода за ниската интензивност е това, че ДПС не се активизираха. Дори да се бяха мобилизирали, нямаше да съумеят да победят Радев – това е част от обяснението за какво не го направиха. "

Социологът предизвести, че в случай че България просто " превключи " от една мощна персона към друга, това няма да бъде промяна на модела и добави, че пред Румен Радев стои задачата да потвърди това, което проповядва.

Позицията на България по отношение на Северна Македония е рисково смекчена

" Позицията на България по отношение на Северна Македония незабелязано мина в друга тоналност и това е рисково. Ние спряхме да се питаме по кое време Македония ще стартира да извършва контракта и да е колаборативна в историческата комисия, по кое време ще промени учебниците по история. Вместо това започнахме да слушаме някакви западняшки клишета по какъв начин България нещо трябвало да направи. Не България, Скопие би трябвало да направи нещо и тук има консенсус в българското общество. "

Първан Симеонов съобщи, че е видно как на мястото на българския битов консерватизъм - балкански, мачистки и олицетворяван от Борисов - в този момент обществото е избрало демократичен прозападен интелектуализъм:

" Затова е доста забавно по какъв начин харвардската бликам в българската политика ще се отнесе към македонския въпрос, който е един надълбоко балкански въпрос. “

" Продължаваме промяната " идват с написано домашно

По думите на Симеонов, когато мечтаната от обществото смяна " зацикли " през лятото, се е очаквало на фона на рецесиите българите да изберат познати модели, само че не това се случи:

" Донякъде изненадващо българското общество по-скоро уточни различен път – на продължаваща смяна. Петков и Василев избраха вярното име. Тук обаче има един огромен проблем – в Народното събрание имаме към 70 души, които допреди месец и половина не са си представяли, че ще ръководят страна. Тези нови политически придвижвания от време на време доста довеждат и до отчаяние. "

Той счита, че вярата на България за непоклатимост се състои в това, че Кирил Петков и Асен Василев не наподобяват наивни, както е изглеждала групировката на Слави Трифонов " ИТН ":

" Двамата не наподобяват неподготвени за политиката. Напротив - изглеждат като хора, които от дълго време са чакали своя ред да влязат и влизат с написана домашна работа и с подготвени формули. "

Според Първан Симеонов българските гласоподаватели гласуват циклично, като преди 20 години през 2001 година отново са се доверили на млади експерти (бел. ред - НДСВ): 

" Десет години по-късно реши да заложи на едно момче от народа (бел.ред. - Борисов). Сега залага на момчета от Харвард още веднъж. Тази цикличност може да замязя на повтаряне на една и съща неточност. Затова в Петков и Василев са акумулирани доста огромни упования този път най-малко България да не бута един и същи камък по сизифовски нагоре и той след това да я застигне надолу по ската. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР