БулфотоПояви се сензационна версия за причинита за взрива на автобуса

...
БулфотоПояви се сензационна версия за причинита за взрива на автобуса
Коментари Харесай

Зловеща версия за причината за взрива на автобуса на Струма

Булфото

Появи се сензационна версия за причинита за гърмежа на рейса на " Струма ".

Според " Блиц " контрабанда на на ниска цена турски бензин за Северна Македония е довела до гърмежа в македонския рейс и гибелта на 45 души на автомагистрала „ Струма “ тази нощ.

Това е една от водещите версии на спецслужбите за нещастието, оповестиха за " Блиц " източници от следствието. Според тях през последната половин година контрабандният транспорт на евтини горива от Турция за България, Македония и Сърбия е измежду главните противозаконни бизнес инициативи по южната ни граница поради ниския курс на турската лира.

Бензинът се налива в огромни туби или самоделни мини резервоари в багажните отделения на туристически рейсове, които влизат от турска страна у нас и не престават за Македония и Сърбия.

Главният „ разпределителен “ център е граничният пункт на Капитан Андреево, а съгласно данните на службите каналите се покровителстват от митничари на разнообразни позиции в йерархията на организация „ Митници “. Според данните на профилирания уебсайт за цените на горива fuelo.net към 23 ноември 2021 година литър от най-масовия бензин А95 се продава в Турция приблизително за 8.46 турски лири, което е съвсем 36 македонски динара.

Отново, съгласно данните на fuelo.net към днешна дата литър от същия бензин в Македония се продава за 75 динара или повече от два пъти по-скъпо. Приблизително същото е съотношението и към цените на бензина и дизела у нас и в Сърбия.

Агенти от спецслужбите разкриха пред " Блиц ", че преди да влязат в България туристическите рейсове стопират на бензиностанция на турска територия преди Капитан Андреево. Там те зареждали с дизелово гориво легалните резервоари, а с бензин – огромните туби и самоделните мини резервоари в багажните си отделения.

Според източниците ни, има данни, че същото са създали и 4-те рейса на тетовската компания „ Беса транс “ предходната вечер, преди да преминат през Капитан Андреево в 21.15 часа. Заради страха да не бъде оголен контрабандният товар, водачите на останалите 3 рейса на „ Беса транс “ не са се върнали, с цел да окажат помощ на сънародниците си след гърмежа на автомагистрала „ Струма “.

Те са бързали да прекосят граничния пункт при Гюешево (според БНР това се е случило към 5 часа сутринта), с цел да разтоварят контрабандата на македонска територия. Именно тубите с бензина са провокирали гърмежа и са умъртвили 45-те пасажери, които не са съумели да се измъкнат през саморъчно счупените прозорци, безапелационни са нашите източници.

Има данни за гърмеж при трагичния случай с рейс на Автомагистрала „ Струма “, само че към момента не ясно какво го е предизвикало - дали нещо от вътрешната страна, или удар с мантинелата. Това стана ясно и от думите на зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов пред публицисти по-рано през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР