БулфотоХартийките, които имаме в джоба си са някакви ерзац пари,

...
БулфотоХартийките, които имаме в джоба си са някакви ерзац пари,
Коментари Харесай

Основателят на Българска фондова борса Виктор Папазов: Ако имате 10 000 лева и не искате да се стопят къщата на село с голям двор е разумна инвестиция

Булфото

Хартийките, които имаме в джоба си са някакви ерзац пари, станали такива единствено тъй като страната и Централната банка са решили по този начин, уточни създателят на Българската фондова борса.

Как да опазим парите си?
Как да опазим спестяванията си от инфлацията?

Това бяха главните тематики в предаването " Не се опасявай " с водещ Васил Василев.

Хартийките, които имаме в джоба си са някакви ерзац пари, станали такива единствено тъй като страната и Централната банка са решили по този начин, уточни Виктор Папазов, създател на Българската фондова борса. Като виждам с какво движение централните банки емитират банкноти, пари и задължения в действителност не цената на златото се подвига, а се обезценяват хартиените пари, които използваме.

Папазов беше посетител в предаването " Не се опасявай " с Васил Василев, което се излъчи нощес по БСТВ, написа epicenter.bg.

Ако имам 10 000 лв. спестени, какво да направя, с цел да не се стопят, запита Василев.

Благородните метали са добър метод човек да отбрани спестяванията си, различен метод е доходоносни активи – машина, която може да създаде нещо или земеделска земя, отговори Папазов. Всеки един актив е добър, в случай че го купите на вярната цена. Примерно тези, които купуваха злато в интервала 2002 – 2009 г бяха доста щастливи през 2011 – 2012 година, когато цената му скочи. Тези, които купиха през 2011 – 2012 година - когато цената бе на върха, страдаха доста по-късно, само че към този момент си покриха загубите.

Къщата на село с огромен двор е доста рационална инвестиция. От това, което видяхме около тези карантини и всичко, което се случи, на този ни метод на живот май му идва краят. Подозирам, че доста хора ще бъдат принудени да се върнат на село и който го направи по-рано и се приготви по-добре, ще живее относително по-охолно от тези, които ще останат в градовете. Много от градовете и София - особено някои елементи от нея – ще се трансфорат в доста неприятни гета, уточни Виктор Папазов.

Всички спестяваме, щем или не щем – в трудоспособна възраст плащаме осигуровките си, да речем за пенсия. Има наложителни има и доброволни наложителни. Обаче, тази финансова рецесия, която се обрисува, сякаш ще изяде и тези пари, които сме натрупали за пенсия, означи Василев.

Задължително, удостовери гостът. Хората живеят с мисълта, че, примерно, Националният застрахователен институт е някаква каца, в която се натрупват пари, те се влагат и с тях се заплаща. Нищо сходно! Пенсионната система е: парите влизат и незабавно излизат. Тези, които работят, заплащат пенсиите на „ родителите “ си. А доброволните капиталови фондове са сякаш капиталови сдружения, не желая да разясня, да го назовем „ недобрия “ метод, по който ръководят средствата – несъмнено и те имат виновност, само че казусът с всички тези фондове е на редовно равнище, и то на световно равнище.

Това, което направиха централните банки на „ развития “ сякаш, Западен свят – имам поради Федералния запас, ЕЦБ, Японската централна банка, те толкоз пари сътвориха от нищото, че унищожиха финансовата система, унищожиха концепцията за пари. Представете си термина „ негативна рента “ – ние учим децата си, че лихвата е цена на парите във времето, а към този момент има негативна рента! Какво значи това? Че парите нямат стойност?! Безумието е цялостно – с тази си политика те направиха невероятно и неуместно вложението! Думата вложение в действителност към този момент е някакъв оксиморон като „ дървено желязо “. Всички така наречен вложители по пазарите се трансфораха в спекуланти, които единствено дебнат какво ще направи тази или онази централна банка, с цел да се опитат да завоюват. Това финансиализиране е без всякаква вероятност и ще ни донесе доста болки и премеждия. Съжалявам, че би трябвало да го кажа.
Пенсионните фондове имат доста тресчици за дялане, само че казусът към този момент е на редовно равнище. И не е единствено в тях, то е в по този начин наречената политика.
И в този смисъл аз се удивлявам на лекомислието на българското държавно управление, което се е юрнало да влиза в еврозоната! Ние се хвърляме тъкмо да се качим на кораба, който е почнал да потъва! Което е безконтролно, съгласно мен!

Има калкулации, които са доста положително доказателство за това, че методът, по който страната ръководи парите ни - осигуровките ни, пенсиите ни - е злополука. Защото, в случай че всеки един човек икономисва персонално, самият той, парите си за пенсия, какво би се натрупало в случай че икономисва всеки месец в продължение на един естествен, 40-годишен работен живот, запита Василев.

Какво би се получило в случай че всеки човек икономисва по 100 лева всеки месец за 40 години – сметката е 48 000 лева, беше отговорът. Но като се обърнем обратно и забележим какво се е случило пред тези 40 години, ще забележим да вземем за пример – хиперинфлация, няколко парични промени.
Но все пак си направих един опит, една екселска таблица, сподели Папазов. Ако сме конвертирали в долари тези 100 лв., събрани за пенсия и с тях сме си купували злато, се получава един доста забавен резултат: за 40 години човек ще събере 38 унции злато ( към 1200 грама ). По сегашен курс това има равностойността на 65 хиляди $. А 48 хиляди лв., отново по тия курсове са към двайсетина хиляди $, т.е. към три пъти по-добре златото е запазило спестяванията ни, в сравнение с даже да седиш в сякаш към момента международната валута-долара.

Като имаме поради, че средностатическият българин живее приблизително 7-8 години откакто се пенсионира и има събрани 65 000 $ излиза, че той ще може да разполага с десетина хиляди $ на година. Т.е. българинът, в случай че по този метод са ръководени парите му, следва да получава пенсия от 800 $ на месец при единствено 100 лв. месечна вноска за пенсия – пресметна Василев.

Ако е пестял, обаче, отговори му Папазов. Вие по кое време за финален път чухте в някоя медия или написано или казано думичката „ икономисване “? Няма такова нещо – нас ни помпат с заем като с финансов хероин. То са потребителски заеми, ипотечни заеми...какво ли не! А хората отвикнаха да пестят, багра се, че скоро ще им се наложи още веднъж да научат тая дума и да я ползват. Цялото благосъстояние и благоденствие,в което живеем в последните няколко десетилетия е основано на заем, на кредитна агресия. През 89 - 90-та година се срина Желязната завеса и пред Запада се откри един необхватен шир от дефицитни гладни пазари, празни пазари, население, което няма никакъв дълг, тъй като помните ли българин да е имал заем – не, ние пестяхме – и по този начин към този момент 30 години кредитната агресия и печатането на пари вървеше. Да, само че към този момент няма накъде, този модел не работи! Затова имаме негативни лихви и всички тези безумия и това ще свърши! То стартира да свършва, не знам тъкмо по кое време ще се срине, доста аналогии се вършат с 1929-30 година, само че най-вероятно нещо сходно ни чака.
С това светът няма да се свърши, просто ще живеем по-бедно или много по-бедно, само че това не значи, че ще живеем по-зле…може би пък ще живеем по-добре, вместо консумеризма, ще стартираме да ценим природата и едни по-истински и хубави неща, заключи Виктор Папазов.

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР