БулфотоДобри пари си докарват работливи ученици през ваканциятаУченици изкарват по

...
БулфотоДобри пари си докарват работливи ученици през ваканциятаУченици изкарват по
Коментари Харесай

Телеграф: Ученици изкарват по 3 хиляди лева през ваканцията

Булфото

Добри пари си докарват работливи възпитаници през ваканцията

Ученици изкарват по 3 000 лева през ваканцията. Навършилите 16 години се трудят най-много като сервитьори, бармани, продавачи и готвачи, сподели инспекция на „ Телеграф “.

Учениците от езиковите гимназии са търсени и като рецепционисти. От Главна ревизия по труда оповестиха за „ Телеграф “, че за първите седем месеца на годината е издала 5275 позволения за навършили 16 години. Най-често малолетните лица се наемат за действия, свързани с хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Бургаските младежи работят главно в курорта Слънчев бряг през ваканцията. Повечето склоняват да работят на минимална работна заплата от 650 лв. плюс % от оборота. Назначените за келнери, бармани и пиколо пък си докарват в допълнение и от бакшиши. За владеещите съвършено езици заплащането скача още. Възпитаниците на Немска, Английска и Френска гимназия могат да работят в колцентровете на аутосорсиг компании с минимална заплата от 1700 лв.. Повечето от учениците в Бургас работят през лятото и за цялата почивка си докарват по 2000-3000 лв.. Най-нископлатени са аниматорите, които изкарват не повече от 350-400 лв. месечно, тъй като работят 4 часа на ден. Предлага се и почасова работа за разпространяване на флайери и рекламни брошури. Там заплащането е заковано на 20 лв. дневно или по 10 лв. за 3-4 часа. 820 разрешителни за работа на малолетни деца е издала Инспекцията по труда във Варна, заяви шефът й Иван Иванов.

Наетите това лято малолетни, на 15-16 години, са единствено 4-5.

Във Варненска област разумно е през летния сезон те да са най-търсени от работодателите в сезонните туристически обекти. Динамиката през последните години е доста присъща, като броят на наеманите малолетни се движи в едно и също движение с това, което беше особено за 2018 година. През това лято обаче има нарастване, като първоначално му броят на подаденит заявки беше към 430. След това по време на работа влизат сред 20-30 всеки ден, изключително когато интензивно се наемат малолетни, заради дефицит на изпълнителски фрагменти, искащи да работят в туризма. Те са ангажирани главно в хотелите в курортите и работят като сервитьори, помощник-сервитьори, пикола, кухненски, търговски и общи служащи. Традиционно, младежите избират също и работа като викачи, разпространители на флаери, като продавачи на сладолед, безалкохолни, разнообразни сувенири и други артикули на дребни сергии в комплексите край Варна.

Работят също и като обслужващ личен състав в хотели, заведения и плажовете край морето. Масово кюстендилските младежи напъват да работят през лятната почивка в Кюстендил.

Продължение в

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР