Букурещ. Напредъкът по реализацията на съвместните енергийни проекти между България

...
Букурещ. Напредъкът по реализацията на съвместните енергийни проекти между България
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова обсъди с румънския си колега развитието на енергийните проекти между двете държави

Букурещ. Напредъкът по реализацията на взаимните енергийни планове сред България и Румъния бе в центъра на диалога на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с румънския ѝ сътрудник Антон Антон. Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа . Министър Петкова взе участие в делегацията в румънската столица, водена от премиера Бойко Борисов, за взаимно съвещание на държавните управления на двете страни.
Двамата министри разговаряха за взаимната работа на България и Румъния в границите на Групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Дейността в границите на групата е съсредоточена освен върху построяването на нови газопроводи, само че и върху оптималното потребление на съществуващата инфраструктура. В този подтекст министър Петкова осведоми своя румънски сътрудник, че завършването на компресорната станция Подишор на румънска територия, част от междусистемната газова връзка България – Румъния е от основно значение за реализиране на реверсивен поток сред двете страни и оптимални условия за действие на връзката. Антон Антон осведоми, че следва компресорната станция да бъде пусната в употреба през тази година. Тя е част от плана за развиване на румънската газопреносна система по трасето България – Румъния – Унгария – Австрия (BRUA), който включва създаване на нови газопроводни сектори с приблизителна дължина 528 км и три нови компресорни станции – Юпа, Бибещи и Подишор.
Министър Петкова осведоми своя хазаин и за напредъка по построяването на електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас. Проектът е доказан от Европейска комисия като план от общ интерес за увеличение на преносната дарба сред България и Румъния, известна като кулоар „ Черно море “. Електропроводът има статут на обект с национално значение. Той се извършва от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО ЕАД) и е включен в Десетгодишния проект на Асоциацията на европейските преносни оператори ENTSO-E за 2014-2024 година, както и в десетгодишния проект за развиване на електропреносната мрежа на ЕСО ЕАД за интервала 2015-2024 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР