bTV Кризисният щаб във Варна заседава за пореден път заради огнището

...
bTV
Кризисният щаб във Варна заседава за пореден път заради огнището
Коментари Харесай

Съседите на Тутраканци: Молим се само заразата да не дойде

bTV Кризисният щаб във Варна заседава за следващ път поради огнището на африканска чума, което беше записано в провадийското село Тутраканци. Институциите обмислят ограничения, които да попречат на болестта да се разпростре.

В с. Бозвелийско хората от 3 дни живеят със свити сърца. Селото е единствено на 3 км от Тутраканци, където беше записано огнището на африканска чума, само че от 3 дни хората чакат някой да пристигна и да вземе проби от прасетата им и да схванат дали са заболели.

Оказа се, че прасетата от Тутраканци са загробени в землището на Бозвелийско, безусловно на няколкостотин метра от първите къщи в селото. Това е и една от аргументите, заради които локалните хора тук недоволстват.

В Бозвелийско се тормозят, че заболяването може към този момент да е пренесена при тях от умъртвените свине в Тутраканци, които са загробени край селото.

" След ремаркето, с което бяха донесени, откъм гърба вървеше и пръскачката, само че терзанието остава, обикновено е. Молим се единствено болестта да не пристигна ", съобщи кметът на селото Живко Панев.

В Тутраканци пък стартира да зрее напрежение измежду хората. Причината е упованието, че компенсации ще се изплащат единствено за регистрирани свине.

" Регистрираните са единствено в огромните компании и хората се тормозят дали ще бъдат обезщетени. Това е основният проблем. Те към този момент преглътнаха огромната хапка ", сподели кметът на Тутраканци Росен Горанов.

Хората плашат с митинги, в случай че не получат компенсации за умъртвените си прасета. Очаква се вземането на пробите от свинете в Бозвелийско да стартира през днешния ден следобяд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР