bTV Хора от цяла България се обединиха, за да построят най-високия

...
bTV
Хора от цяла България се обединиха, за да построят най-високия
Коментари Харесай

Баща, загубил сина си в Стара планина, построи най-високия храм у нас

 bTV Хора от цяла България се сплотиха, с цел да построят най-високия храм в страната ни - " Св. Св. Николай и Пантелеймон ". Святото място е построено в памет на починалите алпинисти и туристи в централната част на Стара планина. Негов подстрекател е Петко Илиев от Сопот.

През 2003 година лавина лишава живота на сина му в Стара планина. Петко обаче съумява да трансформира страданието си. От загубата му се ражда място, което да лекува стотици човешки души, изпитали болежка като неговата.

" Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си изгубен ", споделя Петко Илиев.

През зимата на 2003 година синът на Петко Илиев остава вечно в прегръдките на Стара планина. От тогава до момента всяка година там намират гибелта си приблизително по двама души. А след някой от тях даже не остава и диря, оповестява bTV.

Няколко месеца след нещастието Петко намира сили да трансформира болката си в доброта. Започват първите копки за най-високо разположения храм в България, на няколко метра от хижа " Рай " в Стара планина.

До завършването на святото място ще изминат цели 15 години. Мястото е мъчно проходимо. До там се стига единствено пешком или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа " Рай ". Зарежда я с хранителни запаси и е лидер на планински преходи с коне.

" Всички се възхищаваха и се чудеха по какъв начин става на това недостъпно място, всичко на тил, самари на коне. Радваха се хората и всеки с каквото можеше помагаше ", споделя Пейо.

В идеята се включват непринудено стотици хора от цяла България.

" Българинът има огромно сърце и душа. Всеки един човек, който е идвал там, има нещо с душата си. Бяхме си разпределили работата по региони. Имаше отговорници за Русе, Пловдив, Пазарджик, които да търсят спонсори и хора, които да оказват помощ и работата потегли. Иво Танев занесе на гърба си каменния кръст, който тежи към 40 кг ", описа още Петко Илиев.

Камък по камък, ден след ден храмът е издигнат.

" Всеки един към този момент, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от доста места, освен от България – от Алпите, Мусала ", добавя Петко.

За 9 дни храмът е и изрисуван. Така на 27 октомври 2018 година той отваря порти. Освещава го пловдивският митрополит. Храмът постоянно е с отворени порти, а на това високо място през днешния ден се вършат сватби и кръщенета.

Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по основаването на документален филм за храма. Той носи работното име " Щастливите камъни " и с цел да бъде приключен е належащо да бъдат събрани още средства.

Храмът също има потребност от финансова поддръжка, с цел да продължи да се поддържа. Който желае да помогне  с подаяние, може да се свърже с Петко и Милена:

Петко Илиев – 0877234249, [email protected]

Милена Стойкова – 0897296377, [email protected]
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР