БСП яхна вълната от пиар акции срещу кражбите в здравеопазването

...
БСП яхна вълната от пиар акции срещу кражбите в здравеопазването
Коментари Харесай

БСП яхна здравните скандали с предложения срещу частните болници и реекспорта

Българска социалистическа партия яхна вълната от пиар акции против кражбите в опазването на здравето от последните дни и се регистрира със лична порция оферти - като да вземем за пример да не се лицензират повече частни лечебни заведения, общинските и държавните лечебни заведения да се преобразуват, с цел да не са повече търговски сдружения, както и да се криминализира реекспортът на медикаменти.

“Вчера внесохме смяна за възбрана на лицензирането на нови частни лечебни заведения. Утре внасяме предложение общинските и държавните лечебни заведения към този момент да не са търговски сдружения, а да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Предлагаме и ново, обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков контракт. Следващата седмица внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на медикаменти “, разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в четвъртък в Народното събрание.

Тя съобщи, че левицата си слага амбициозната цел до края на март да се опита да реализира народен консенсус за нов модел в опазването на здравето, който да бъде включен в бюджета за 2019-та. Нинова посочи, че към момента предложенията на Българска социалистическа партия не са съветвани с други партии и диалозите предстоят.

“Започнем ли отново тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да реализираме същински резултат, какъвто ние желаеме “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. Нинова посочи, че партията й е изрично срещу закриването на общински лечебни заведения.

Предложението на Българска социалистическа партия да се наложи мораториум върху лицензирането на частни лечебни заведения идва единствено седмица откакто нейните депутати гласоподаваха срещу оферти в бюджета на НЗОК за следващата година мораториум за финансиране на нови лечебни заведения, медицински действия и медикаменти. Сега Българска социалистическа партия предлага същото и даже по-тежко ограничаване, само че единствено на частните лечебни заведения, за което ГЕРБ и Движение за права и свободи припомниха, че е противоконституционно.

“Предложението на Българска социалистическа партия за мораториум върху частните лечебни заведения е противоконституционно. Учудвам се на отношението на сътрудниците, които не поддържаха концепцията за идната година да не се финансират новите действия. В никакъв случай не разделяме типовете благосъстоятелност. Решихме идната година, с цел да се уточни националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира нови структури ", разяснява ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Според нея и другите оферти на левицата за превръщане на държавните и общинските лечебни заведения от търговски сдружения в лечебни заведения и криминализацията на реекспорта на медикаменти са " политическа приложимост на проблемите в опазването на здравето “.

" Факт е, че лечебните заведения са натрупали задължения, че имат проблеми, само че това не се изчерпва единствено с комерсиалния темперамент на действието им “, разяснява Дариткова.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че това, с което изрично са съгласни в групата му, е нуждата от надпартиен консенсус по какъв модел да се развива опазването на здравето. Той обаче също разяснява, че е противоконституционно да се лимитира стопанската самодейност.

Според него огромният проблем е, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на опазването на здравето, има право да подписа контракт с НЗОК и би трябвало да се търсят решения точно в тази посока.

Освен това той уточни, че в случай че би трябвало да се записват по различен закон, лечебните заведения би трябвало да минат през банкрут по Търговския закон, което значи, че някой би трябвало да заплати отговорностите им.

“В казаното от Корнелия Нинова има рационални неща, само че някои от тях са леко загадъчни. Например да прелизензираме всички лечебни заведения, само че да не редуцираме нито една - тогава за какво да ги прелицензираме ", разяснява депутатът от “Обединени патриоти “ Калин Поповски. Иначе той се съгласи, че реекспортът на медикаменти “абсолютно би трябвало да бъде систематизиран като закононарушение “. От партия " Воля " на Веселин Марешки също обявиха, че за незаконен реекспорт би трябвало да се носи наказателна отговорност.

Не е ясно обаче кое тъкмо ще се квалифицира като закононарушение, защото в огромната си част реекспортът на медикаменти е законен и е част от свободното придвижване на артикули и услуги в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР