БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца.

...
БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца.
Коментари Харесай

Вяра Емилова, БСП: Внасяме закон срещу домашното насилие над жени и деца

БСП внесе закон против домашното принуждение над дами и деца. Това излиза наяве от декларация от името на парламентарната група на “БСП за България “, изчетена от Вяра Емилова, оповестиха от пресцентъра на партията. 

" 25 ноември се отбелязва като Международен ден за елиминиране на насилието против дамите – невидимо страдалчество, на което са жертва и децата.

Отбелязваме тази дата, с цел да притеглим вниманието на институциите и на цялото обществото за съществуващото принуждение над дами и домашното принуждение. Но не би трябвало да го вършим единствено през днешния ден. Не единствено на този ден би трябвало да приказваме за тежкия проблем в обществото. В изискванията на световната пандемия от Ковид-19 в България се регистрира покачване на случаите на принуждение. У нас не се води публична статистика, само че по данни на Неправителствени организации от 30 до 50 % са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашното принуждение по време на изключителното състояние, а през 2022 година до месец септември убитите дами са 19, като за 2021 година техният брой е 22.

Жертвите на домашно принуждение от началото на 2022 година до май месец са 1738, като измежду тях доминират дамите само че децата също са уязвими - 409 ", посочи тя.

" Ние от Българска социалистическа партия неведнъж сме упорствали за предприемане на ограничения и законодателни промени за битка с домашното принуждение. Още през 2018 година след поредност от срещи с Неправителствени организации, внесохме законопроект, който цели обезпечаване на по-високо равнище на протекция на лица, потърпевши от домашно принуждение. Акцентът е подложен върху една от ограниченията за оказване помощ на тези лица, която в много случаи е и единствената в началото допустима, а точно настаняването им в спешни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение.

Основен проблем за потърпевшите лица от домашно принуждение се оказва неналичието на задоволително услуги, с които те да бъдат подкрепени за справяне в извънредно тежката обстановка. Съществуващите сега спешни центрове на територията на страната са непълен брой. Те са едвам 13 и не постоянно в тях жертвите могат да потърсят поддръжка, защото потенциалът им е напълнен. В доста случаи настаняването на жертвата включва и деца – жертви на принуждение. Това в действителност се

оказва и единственият късмет за тяхното избавление. В центровете се настаняват жертви на принуждение, които са потърпевши от тежки форми на физическо или полово принуждение и не разполагат с подкрепяща среда и запас, в това число и финансов за справяне със обстановката. Затова откриването на спешни центрове във всяка област е от значително значение за оказване на помощ за жертвите ", сподели Емилова.

" България към момента се държи като че ли насилието, учредено на пола и домашното принуждение не са проблеми, изискващи целенасочени дейности от институциите. Все още няма задоволителни ограничения за предварителна защита. Все още не се разпознава свръх уязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези видове принуждение.

Обществото ни би трябвало да прогледне. Насилието против дамите не е частен въпрос и точно това е най-често срещаната форма на нарушаване на човешките права. Този вид принуждение към момента прекомерно постоянно се толерират от обществото и не доближават и средствата за ефикасната битка с него ", обърна внимание депутатът от Българска социалистическа партия.

" Това е безшумно и невидимото страдалчество, тъй като насилието против дамите и девойките към момента прекомерно постоянно се премълчава, тушира и омаловажава. И това е по този начин в целия свят, даже в развитите страни. Жертвите за домашно принуждение мъчно споделят за казуса. Но във тази тиха война децата също са жертва - с изключение на върху дамите, домашното принуждение се отразява и върху децата, даже и когато те не са директно наранени.

Всеки може да стане жертва на принуждение, без значение на пол, възраст, стопански статус, публично състояние и обучение. И точно затова измененията на нормативната уредба засягат необятна група от хора. За да създадем добра нормативна основа за битка с домашното принуждение, възложихме законодателно изследване на европейската процедура, през месец май тази година на тематика: “Правна рамка на ограниченията против домашно принуждение и насилието над дами в страните от Европейски Съюз “. Проучването може да бъде забелязано на страницата на Народното събрание на Република България и касае настоящото законодателство на четиринадесет европейски страни, множеството от които страни членки на Европейски Съюз. Докато има принуждение, би трябвало да продължим битката. Нито една повече! Днес Българска социалистическа партия внася законопроект против домашното принуждение над дами и деца ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР