БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на

...
БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на
Коментари Харесай

БСП внася предложение в НС за доставка на руската ваксина Спутник V

БСП внася през днешния ден в Народното събрание проекторешение за предприемане на дейности за доставка на съветската ваксина " Спутник V ". Това разгласи ръководителят на партията и на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова в декларация от парламентарната естрада по отношение на незадоволителните доставки на контрактуваните ваксини против COVID-19.

" Тъй като не можем да чакаме в този момент министър председателят да прояви изключителна храброст в тази обстановка , ние поемаме самодейността и внасяме през днешния ден в Народното събрание решение да се търсят спомагателни благоприятни условия за България, като настояваме Народното събрание да разпореди на българското държавно управление да стартира двустранни диалози за доставка на имунизацията " Спутник ", както направиха Унгария, Израел и Словения. Настояваме това решение да бъде прегледано преди разпускането на Народно събрание. Забавянето ще се отрази тежко на здравния статус, на стопанската система, на стандарта на живот в България. А неговото приемане ще даде опция искащите непринудено да се имунизират да имат достъп до ваксини и до по-широк избор ", уточни Корнелия Нинова.

Освен това тя означи, че темповете на имунизиране са и изискване за разхлабване на ограниченията.

Лидерът на Българска социалистическа партия чака от управлението на Народно събрание проекторешението незабавно да бъде включено в програмата на Народното събрание, преди да се разпусне за изборите.

В противоположен случай ще упражним правото си по правилника на Народно събрание и с подписи ще желаеме изключително съвещание по този въпрос, съобщи тя.

По-рано тази седмица депутатите взеха решение, че от 8 д о 24 март няма да организират постоянни пленарни съвещания, а на 25-и март ще е последното съвещание на 44-ото Народно събрание.

Според водача на социалистите в страната има доста искащи да се имунизират, само че е налице дефицит на ваксини и раритикува Бойко Борисов за хаоса с етапите на имунизирането и стартирането на зелени коридори за искащи единствено в огромните градове.

" Извиха се опашки в София, в огромните градове. Какво се оказва обаче след това? Няма ваксини, карате персоналните лекари да вършат описи, а по-късно ги връщате, тъй като не са обезпечени ваксини. Вашата непросветеност и безредица ще се отрази дълготрайно освен на здравния статус на популацията. Държави, които напреднаха в този развой, ще възстановят по-бързо стопанските системи си и ножиците сред нас и тях ще се отворят фрапантно ", сподели Нинова.

Тя сподели още, че министър председателят се е скарал на производителите на имунизациите в типичния за него жанр, което е опит да се отърве от отговорността.

Досега тематиката за закупуване на съветската ваксина от България се обсъждаше във вид, в случай че тя бъде утвърдена от Европейската организация по медикаменти и Европейска комисия.В края на януари по време на парламентарен надзор здравният министър Костадин Ангелов към този момент позволи България да прибегне до импорт на ваксини от страни отвън Европейски Съюз, само че единствено в случай че са получили европейско позволение. Такова обаче не се чака за съветската ваксина в близко бъдеще, защото за нея не са импортирани документи за обзор в Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Макар че от съветска страна обявиха, че са във връка с ЕМА и ще аплайват за обзор и утвърждение на продукта, от ЕМА оповестиха, че това не е било направено.

За да употребява съветската ваксина, България би могла да издаде позволение за използването ѝ, в случай че производителят изиска такова. Това към този момент беше направено от Унгария и Сърбия в Европа. Македонският министър председател Зоран Заев също съобщи, че страната ще закупи 200 000 дози от съветската ваксина.

EК към този момент излезе със мнение по въпроса като изясни, че страните от Европейски Съюз имат свободата на лична отговорност да се доставят с ваксини.

Според оповестено в Lancet рецензирано изследване съветската ваксина Спутник V е с 91.6 % успеваемост в отбраната против знаменателен Covid-19. Данните са от изследване във фаза 3, обхващащо съвсем 20 000 участници в редица лечебни заведения и клиники в Русия, които са взели участие в двудозова скица. Започвайки от 21-вия ден след първата доза, има 16 случая на знаменателен Covid-19 във ваксиналната група против 62 случая в плацебо групата. Няма случаи на " умерени или тежки " коронавирусни инфекции във имунизираната група 21 дни след първата доза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР