БСП през Федерацията на потребителите организира колективен иск срещу мобилните

...
БСП през Федерацията на потребителите организира колективен иск срещу мобилните
Коментари Харесай

Организираме колективен иск срещу мобилните оператори

БСП през Федерацията на потребителите провежда групов иск против мобилните оператори. Това разгласи водачът на партията Корнелия Нинова на брифинг в Народно събрание.
„ Битката ни с несправедливото нарастване на цените на  продължава. Много хора нямат опция да си наемат юристи, да заплащат разходи. Не им стигат парите да си платят телефоните, камо ли да водят каузи. Подготвили сме типова тъжба, която ще качим и всеки може да си я попълни и да я подаде във Федерацията на потребителите. Няма да се заплаща такса. Ние поемаме отговорността да апелираме неравноправни клаузи в договорите на мобилните операторите, както и за обезщетение на тези, които към този момент са платили по-високите такси “, изясни Нинова.
По думите на ръководителя Федерацията на потребителите Емил Георгиев българският консуматор е най-изтерзаният в целия Европейски Съюз, за което упрекна държавните органи и бездействието на Народното събрание. Той напомни неотдавнашен случай, при който се разбра, че ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите е скрил 3 отчета и има подозрение за взимане на рушвет.
„ С години Народното събрание не се преценява с директивите на Европейската комисия. Там е записано, че при такива нелоялни търговски практики глобата е най-малко 2 млн. евро. При нас оптималната глоба е 50 000 лева Това е парадайс за всеки, който нарушава законите и директивите “, акцентира Георгиев.
ДУМА напомня, че преди дни Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия внася сигнал до Комисията за отбрана на конкуренцията  дали мобилните оператори, които ползват идентични клаузи, не основават спънка пред разпоредбите за свободна конкуренция. " Ще внесем сигнал в КРС, които утвърждават общите условия на договорите на мобилните оператори. Има органи и способи това да бъде спряно ", съобщи тогава тя. Нинова заподозря, че операторите са в картел на цени. Всички оператори подвигат цените като по команда, а потребителите нямат опция да се защитят с изключение на през КЗП. Подозираме и държавното управление в див лобизъм на гърба на хората, възмути се Нинова.
 Според нея нарастването е с струпване - предходната година 5%, а в този момент 7%. " След като в договорът написа, че автоматизирано се подвига цената с растежа на инфлацията, в кой различен закон или контракти написа, че автоматизирано се подвигат заплати, пенсии и други с растежа на инфлацията. Доходите изостават, а мобилните оператори и водата са на този принцип ", посочи Нинова.
Тя прикани българите всеобщо да подават тъжби в районните съдилища против мобилните оператори. Да надигнем против ограбването и лобисткото държавно управление силата на правото и закона, разяснява Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР