БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина

...
БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина
Коментари Харесай

БСП внесе в НС законопроект, връщащ хартиените бюлетини

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Това планува импортираният през днешния ден в Народното събрание план на промени в Изборния кодекс (ИК), подписан от ръководителя на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.

Изцяло машинният избор в секции с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина беше въведен от 45-то Народно заседание, като измененията в ИК бяха единственият признат напълно законопроект от този парламент.

Избирател, който гласоподава с хартиена бюлетина, няма да може да гласоподава машинно, плануват промените, импортирани през днешния ден от Българска социалистическа партия.

Предлага се резултатите от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат cyмиpани и по този начин да бъдат вписани в cекционния протокол. Към него ще се ползва обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избора.

При приемане и инспекция на протоколите на СИК в ОИК може да участват претенденти, покровители, наблюдаващи, като им се обезпечава директна видимост при приемането и инспекцията на протоколите, включително посредством видеозаснемане или видеоизлъчване в действително време при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни.

Последователно в законопроекта се планува за всички типове избори, регламентирани в ИК (за Народно заседание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 гласоподаватели да има опция за избор сред две други възможности за гласоподаване - с машини или с бюлетина.

Предвижда се също кабините за гласоподаване да бъдат сменени с заслон за гласоподаване, посредством който да се резервира изрично плануванаъа в Конституцията загадка на вота, само че съгласно европейските стандарти и практики. Предложението дава спомагателна сигурност на изборния развой, защото при дефектирала машина гласоподавателите няма да чакат поправката й или решение за прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини, а изборният развой автоматизирано ще продължи единствено с хартиени бюлетини, се показва в претекстовете.

Според вносителите решението за въвеждане на напълно машинно гласоподаване е довело до " невиждано намаляване на изборната интензивност " заради боязън, неумение или стеснение на гласоподавателите да гласоподават с машини. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР