БСП пак не успя да осигури гледане на Кодекса на

...
БСП пак не успя да осигури гледане на Кодекса на
Коментари Харесай

Промените в минималната заплата отново изпаднаха от дневния ред на депутатите

БСП отново не съумя да обезпечи гледане на Кодекса на труда в зала

Промените в Кодекса на труда за определянето на минимална заплата за страната още веднъж изпаднаха от дневния ред на Народното събрание. Битката за класирането им в последните часове на този парламент е жестока, само че никой с изключение на Българска социалистическа партия очевидно не желае да се занимава с този въпрос, отбелязва вестник.

Точката бе поставена като първа в дневния ред на днешното съвещание, само че втори ден депутатите се разправят за правосъдната промяна и тя още веднъж измести Кодекса на труда на опашката. Това се случва за следващ път - към този момент повече от месец Левицата се пробва да обезпечи място на законопроекта в дневния ред, само че ГЕРБ и останалите парират напъните им. За 37-38-и път Народно събрание отхвърля да се занимава с Кодекса на труда, означи от трибуната Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Промените в Кодекса на труда би трябвало да обвържат минималната заплата със междинната. При второто четене на законопроекта в комисия обаче ГЕРБ и " Продължаваме промяната " ненадейно предложиха у нас да се вкара брутна минимална заплата. Това значи, че в нея ще влязат всички спомагателни заплащания с непрекъснат темперамент, най-важното от които е добавката за клас. При такава смяна минималната заплата на процедура ще бъде нещо друго за всеки чиновник съгласно стажа, местоработата и уредбата на работното му време. Всички институции в обществената област се оповестиха срещу тази смяна, защото тя ще докара до безпорядък. Синдикатите извадиха обичания си девиз " Който пипа клас, пада от власт ". Идеята в действителност идва от работодателските организации, които по този метод действително понижават нарастването на заплатата, тъй като в него към този момент ще влизат добавките, а в този момент те се начисляват от горната страна на избраната от Министерски съвет минимална заплата.

ГЕРБ имат минимум две аргументи да стопират по този начин настойчиво измененията. Кодексът е значим за Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия, защото се вписва в предизборните им цели за растеж на приходите. Другата причина обаче е точно подмяната на минималната заплата с брутна. " Продължаваме промяната " към този момент се отметна от предлагането си и разгласи, че се отхвърля от тази смяна. ГЕРБ евентуално също към този момент намират концепцията за неудачна, само че обществено не са коментирали въпроса.

Извън провокиралата възторг добавка за брутната заплата, законопроектът планува минималната заплата да е 50% от междинната заплата за страната и всяка последваща година да се дефинира до 1 септември на настоящата, като се употребява за база миналата година. Това значи, че до 1 септември т.г. би трябвало да се дефинира минимална заплата за 2024 година на база междинната заплата за 2022 година Този вид бе признат от комисията на второ четене, само че провокира рецензии, че по този начин най-ниското заплащане ще изостава съществено от трендовете.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР