БСП настоява за нормализирането на отношенията с Руската федерация и

...
БСП настоява за нормализирането на отношенията с Руската федерация и
Коментари Харесай

БСП иска нормални отношения на България с Русия

БСП упорства за нормализирането на връзките с Руската федерация и за възстановяване на съдействието в сеферата на стопанската система, енергетиката, културата и образованието. Това съобщи зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин по време на полемиката за нов кабинет на тематика " Международни връзки ". Според него България би трябвало да следва политика за поетапна анулация на глобите против Москва, както и на съветските наказания по отношение на Европейски Съюз, тъй като възбраните не са дали търсения резултат. В договарянията левицата бе показана още от Цветелина Пенкова, Николай Маринов, Теодора Овчарова и Евгени Кирилов.

Сред главните оферти, по които преговаряха " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", беше разногласието със Северна Македония. Приемането на южната ни съседка в Европейски Съюз да е без взаимни отстъпки с историческата истина, настояха социалистите. Въпреки разликите си партиите поддържаха основаването на пътна карта, която Скопие да следва при връзките си с България при предприсъединителните договаряния. Зад концепцията застанаха Демократична България и Българска социалистическа партия. Има Такъв Народ приканиха страната ни още веднъж да съобщи ясно позицията си по разногласието със Скопие и да чака осъществяването на изискванията, към този момент заложени в съглашението с македонското държавно управление. Всички обединения бяха безапелационни, че би трябвало да бъде предпазен националният интерес, че би трябвало да спре езикът на омразата и да бъдат обезпечени правата на българите в Северна Македония. Българска социалистическа партия подсетиха за признатата от 44-то Народно събрание декларация, която препотвърждава българската политика към Скопие.

Вигенин предложи основаването на взаимна комисия на законодателната и изпълнителната власт плюс специалисти, която да направи обзор на постигнатото и да предложи нови ограничения. Преговарящите партии се обидиниха към настояването Европейски Съюз да се ангажира с сензитивните за България въпроси. Наистина натискът върху нас е огромен, само че не трябва да сътворяваме усещане у нашите сътрудници в Скопие, че сме склонни да жертваме дъгосрочните си ползи, разясни Вигенин. Президентът също би трябвало да взе участие в този развой, както и научната ни общественост, считат от " ИТН ".

Основната цел на българската външна политика е гарантиране на удобни външни условия за развиване на страната и разцвет на българския народ, акцентира Вигенин. И четирите партии поддържат задълбочаването на районното съдействие и разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани. Сред целите на левицата в интернационален аспект са задълбочаване икономическото съдействие с Китай, ефикасна и съвременна дипломатическа работа, унищожаване на визите за Съединени американски щати. Българска социалистическа партия е срещу използване на двойни стандарти и развиване на Европейски Съюз на две и повече скорости, за по-голяма бистрота в процеса на взимане на решения по европейските въпроси посредством усилване на ролята на Народно събрание, за ускорение на работата по утвърждението и реализацията на Плана за възобновяване и резистентност, за приемане в Шенгенското пространство без спомагателни условия.

Вигенин разяснява Истанбулската спогодба, която не може да бъде призната, изключително след решението на Конституционния съд. Трябва да приемем в българското законодателство закони за битката с домашното принуждение и насилието против дами, изясни той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР