БСП е внесла поправки в изборния закон, с които се

...
БСП е внесла поправки в изборния закон, с които се
Коментари Харесай

БСП поиска да се върнат хартиените бюлетини

БСП е внесла ремонти в изборния закон, с които се връща опцията за гласоподаване с хартия. Законопроектът е импортиран единствено от трима депутати от партията на вицепрмеира Корнелия Нинова – от ръководителя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски, както и от Филип Попов и Румен Гечев. Липсват подписи на представители от останалите обединения в ръководещата коалиция.

Според съдружното съглашение, четирите партии във властта те би трябвало да координират законодателната си активност и да внасят взаимни законодателни планове в Народното събрание, в случай че по тях липсва единодушие. Тогава всяка групировка, след разискване с останалите, може да внесе и сама дадена корекция.

Сега социалистите оферират да се върнат старите правила за гласоподаване и гласоподавателите сами да вземат решение дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. Такава беше обстановката преди измененията в Изборният кодекс от април предходната година. В момента законът планува в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина да се гласоподава единствено с машини, а в по-малките – единствено с хартиени бюлетини. По този метод се гласуваше на последните два вота – предварителните избори през лятото на предходната година и изборите през ноември 2021 година Гласуването най-вече с машини понижи сензитивно броя на недействителните бюлетини.

Българска социалистическа партия беше една от партиите, които поддържаха сегашните правила в множеството секции да се гласоподава единствено с устройства. А при гласуването в пленарната зала точно Георги Свиленски беше един от бранителите на поправките и даже се обърна към ГЕРБ с думите: " Кратко поживя вашата концепция да има машинно и хартиено гласоподаване по едно и също време ", като изясни и за какво съгласно него от партията на Бойко Борисов упорстват хартиеният избор да остане:

" Нали ви е ясно за какво желаете хартиеното гласоподаване? Защото единствено с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, пристигна ли честността в секциите, ГЕРБ в никакъв случай не може да завоюва – не избори, не първо място, а може би процентната преграда ".

Действително поддръжката за ГЕРБ се стопяваше с всеки идващ избор предходната година. Избирателната интензивност също падаше.

Оказа се обаче, че и и Българска социалистическа партия претърпя сериозен срив. На изборите през април 2021 г за пръв път от 20 години насам тя бе не втора, а трета мощ с едвам 480 146 гласа, като губи съвсем половината от гласоподавателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 година (955 490 гласа) и се срутва даже под резултата си след злополуката с кабинета " Орешарски " през 2014 година (малко над 500 хиляди гласа). На вота на 14 ноември социалистите получиха едвам 267 817 гласа. Така сега Българска социалистическа партия даже не са трета, а четвърта политическа мощ в Народното събрание. След последните избори едно от оправданията за пагубния резултат на Българска социалистическа партия, наред с пандемията, се оказа точно машинното гласоподаване.

" Машинното гласоподаване преодоля казуса с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи следения и платен избор, направи изборите по транспарантни, само че напълно машинното гласоподаване понижи изборната
интензивност ", разгласи Корнелия Нинова през януари на конгреса на Българска социалистическа партия, който не установи
подадената от нея оставка поради изборната загуба. Още тогава тя разгласи, че " може би е време да осмислим резултата от машинното гласоподаване и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено с право на избор на всеки жител ".

От тогава до момента тематиката не беше повдигана още веднъж. Сега като претекст за законопроекта е посочено " невижданото намаляване на изборната интензивност с пореден порядък ".

Поправките се внасят от Българска социалистическа партия на фона възходящото напрежение в ръководещата коалиция и идното гласоподаване за шеф на Българска народна банка, на което единственият към този момент претендент за поста Любмир Каримански от " ИТН " ще би трябвало да разчита на опозицията за възможна поддръжка, тъй като той и партията му отхвърлиха да се отдръпват от надпреварата, макар апелите на сътрудниците си. Въпросът с Българска народна банка обаче надалеч не е единственият, по който ръководещите имат несъгласия. Такава е и тематиката с заплащанията за пътните поправки, както и дали България да праща оръжие на Украйна или не.

Заради всички тези неразбирателства все по-вероятно наподобява да се мине към плаващи болшинства и сделки с опозицията за всяко настрана гласоподаване по всички тематики, за които четирите партии нямат единодушие. За връщането на хартията, да вземем за пример, Българска социалистическа партия сигурно може да разчита на ГЕРБ, а евентуално и на Движение за права и свободи. Социалистите и двете опозиционни партии имат 119 депутати от общо 240 в Народното събрание
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР