БСП държи да се спазва българското законодателство и да бъде

...
БСП държи да се спазва българското законодателство и да бъде
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Служебното правителство се отказва от политиките в подкрепа на българите във време на криза

БСП държи да се съблюдава българското законодателство и да бъде импортиран бюджет за 2023 година
„ Българска социалистическа партия държи да се съблюдава българското законодателство и да бъде импортиран бюджет за 2023 година от служебното държавно управление. Но защото стана ясно, че подобен няма да има, във всички комисии представителите на “БСП за България “ поддържаха удължаването на настоящия бюджет с мисълта, че в границите на това предложение биха могли да се внесат рационални оферти, които да облекчат българите. “ Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър Георги Гьоков по време на разискванията за удължение на държавния бюджет.

От парламентарната естрада социалистът напомни изказванията, че служебното държавно управление е създало още два разновидността с планове за бюджетната рамка за 2023 година: „ Аз персонално не съм ги виждал, само че се твърди, че единият вид е продължение действието на политиките и ограниченията от 2022 година при недостиг от 6,6% от Брутният вътрешен продукт. Вторият вид е създаден при съблюдаване на ограничаването на фискалните правила за недостига, т.е. залагане на обилни промени в приходните и разходните политики, само че при недостиг до 3% “, изясни Гьоков и добави, че съгласно служебното държавно управление и двата разновидността са неприемливи.

„ Налице е отвод от съблюдаване на българското законодателство и по-важно, отвод от политиките в поддръжка на българите във време на рецесия, стартирани от постоянния кабинет, в по огромната си част препоръчани и осъществени в министерствата, ръководени от Българска социалистическа партия “, съобщи депутатът от левицата.

Гьоков изясни, че съгласно препоръчаните текстове от служебното държавно управление, се обезпечава опция на страната да действа обикновено и без признат бюджет, без постоянно държавно управление, в очакване на избори. „ Дава опция на служебното държавно управление да се извинява за замразените обществени заплащания с решението на Народно събрание и неналичието на постоянна държавно управление. Но е публично недопустимо. Няма да има развиване на антикризисните ограничения, на ограниченията за повишение на приходите и поддръжка за уязвимите групи “, разяснява той и добави, че българите чакат поддръжка от страната, а няма да я получат или най-малко не в предстоящите размери.

„ Ние от Българска социалистическа партия ще създадем преди второ гласоподаване нашите обществени оферти и те няма да са популистки, няма да нарушат финансовата непоклатимост на страната. Не е инцидентно, че инициирахме срещи с останалите партии авансово да обсъдим нашите, да чуем техните оферти и да стигнем до консенсус, кое ще ни е приоритет. Идеята ни беше без да изпадаме популизъм, без да стигаме до наддаване и без да нарушаваме финансовата непоклатимост на страната, да се обединим към допустими за всички и отговарящи на опциите на бюджета ограничения, които да бъдат подкрепени “, напомни социалистът.

От парламентарната естрада Гьоков анонсира част от предложенията на левицата – минимална работна заплата от 850 лева.; втората година от майчинството да бъде равна на минималната заплата; еднократна помощ при раждане на първо дете 500 лева, второ 1000 лева, трето 1500 лева.; еднократна помощ за майки-студентки в размер на 10 минимални работни заплати (8 500 лева.); еднократна помощ от 350 лева за всички деца от 1-ви до 4-ти клас; безвъзмездни учебници до 12-ти клас и безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст; преизчисляване на пенсиите със средномесечния застрахователен приход за страната за 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР