БСП да върне мандата още в петък, да не го

...
БСП да върне мандата още в петък, да не го
Коментари Харесай

Партиите в парламента за мандата: Наиграване и липса на диалог, да се върнем към коалициите

БСП да върне мандата още в петък, да не го бави, с цел да не бъде упрекната в избирателен пиар, е мнението на депутата Явор Божанков. Той обаче не е член на партията, която взема решение през днешния ден на свое съвещание на Националния съвет по кое време тъкмо да заявява публично пред президента, че и третият опит за сформиране на постоянно държавно управление се е провалил.

" Третият мандат беше опция да имаме постоянен кабинет и да отговорим на настоящите провокации. Със своята безнаказаност протестните партии непосредствено изпратиха България на още едни избори и провокираха парламентарна рецесия ", съобщи пред NOVA Явор Божанков. " Подчертавам безнаказаност - сякаш сме съгласни по политики, сякаш желаеме едни и същи, само че очевидно някой не желае България да има постоянно държавно управление. Това е явно ", съобщи Божанков.

" Колегите се наиграха, видя се, че не могат да сформират държавно управление и в този момент ще вървим на избори. Последните 2 Народното събрание демонстрираха, че не може да бъде формирано държавно управление без ГЕРБ ", пък разяснява пред медията сътрудника му от ГЕРБ Радомир Чолаков.

" Има една антисистемна партия - " ИТН ", която е влезнала в Народно събрание с заявената си задача да взриви политическата система. Не можах да схвана за какво на протестните партии и Българска социалистическа партия им трябваха 6 месеца, с цел да схванат, че не могат да договарят с " ИТН ". Те не са влезнали тук, с цел да договарят, а с друга цел. В момента следим мъката на политическата система и мъката на протестните партии и Българска социалистическа партия. Те бяха отровени от мисълта, че ГЕРБ е токсична партия. ГЕРБ не е токсична партия ", съобщи Чолаков.

Не чакам да има смяна на позициите за сформиране на държавно управление, всички вероятни разновидности бяха изчерпани, установи от своя страна по Българска национална телевизия депутатката от " Демократична България " Антоанета Цонева. Тя изясни и за какво от Демократична България не се явиха на диалози с Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление с третия мандат. " Българска социалистическа партия и техният водач позволиха една съществена неточност - когато се провали вторият мандат, ние казахме, че би трябвало да има съвещания сред партиите, което госпожа Нинова отхвърли ", съобщи Цонева. " Бяхме подготвени, имахме настройката третият мандат да бъде сбъднат, само че няма по какъв начин да стане без партиите да си приказват ", безапелационна е депутатката от Демократична България. Тя прикани партиите да се върнат към старомодните правила на многопартийната демокрации, когато партиите си приказват, образуват обединения и подписват съглашения.

Цонева удостовери още, че в парламентарната група считат, че изборите е най-добре да бъдат " две в едно ". Цонева разяснява и тематиката за възможен политически план на служебните министър Кирил Петков и Асен Василев, като ги разгласи за " едни от най-успешните министри в служебния кабинет ". " И Демократична България поддържа извънредно мощно техните политики.

По тематиката за мандата и проваления постоянен кабинет водачът на ПГ на ИБГНИ пък изведе напред опасенията, че по този начин значими за жителите законопроекти ще останат неприети.

" Ако Българска социалистическа партия реши прибързано да върне мандата, както се чува - още на следващия ден, това слага под риск приемането на значимите за хората закони. Големите партии по този начин решиха времето, че нито да има правосъдна промяна, нито да има поддръжка за хората в навечерието на тежка икономическа и обществена рецесия. Времето би трябвало да стигне най-малко за актуализация на бюджета ", съобщи Мая Манолова по bTV. По думите й предстоящо има неуспех на третия мандат, както имаше неуспех и на първия мандат и отговорността тук е на огромните партии, които са получили мандат.

" Казахме ясно, че третият мандат има късмет, в случай че има предварителни диалози сред партиите отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това беше и мнението на Демократична България, само че от Българска социалистическа партия високомерно отхвърлиха да водят такива диалози. Това минира опцията да има договаряния чисто механически къде да отиде мандатът, с цел да получи поддръжка ", сподели Мая Манолова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР