Брюксел възнамерява да похарчи стотици милиарди в чужда полза.Новата година

...
Брюксел възнамерява да похарчи стотици милиарди в чужда полза.Новата година
Коментари Харесай

Европа се готви да пести пари – за да се бори сама със себе си

Брюксел има намерение да похарчи стотици милиарди в непозната изгода.

Новата година за Европа стартира с поредност от взаимосвързани и спорни изявления. От една страна, Париж и Берлин, като изразители на груповото мнение на Стара Европа, за следващ път заявиха подготвеност да се включат във войната за дотации със Съединени американски щати. От друга страна, същите страни имат намерение да откажат да финансират Китай, което може да значи икономисване на средствата, нужни за борба.

В същото време цялата антикитайска тактика има явен американски произход. Това е директно обвързвано със положението на европейския бюджет, който ще бъде под мощен напън от инфлационната и енергийната рецесия. В комбиниране с към момента изчезналото решение на казуса с наличните количества газ, Европейски Съюз има положителни шансове да се приближи до рубежа на 2023/2024 година в още по-трудна позиция, в сравнение с е в този момент.

Спадът на Брутният вътрешен продукт

Франция желае да отговори на американските дотации, които предизвикват европейската промишленост да влага в Америка, а не в Европейски Съюз. Това оповестява Politico на 4 януари. Париж е подготвен да разгласи необятен набор от тласъци за поддръжка на зелената промишленост във Франция в близко бъдеще, сподели френският министър на стопанската система Бруно льо Мер.

Това би трябвало да е отговор на Закона за понижаване на инфлацията (IRA), признат по самодейност на Джо Байдън. Смята се, че признатият закон ще набере 738 милиарда $, от които 391 милиарда ще бъдат изхарчени за поощряване на зелената сила и битката с изменението на климата. Друг резултат от IRA би трябвало да бъде понижаване на недостига на държавния бюджет с 238 милиарда $ посредством тригодишни дотации според промяната за понижаване на цените на медикаментите, отпускани с рецепта, както и данъчните промени.

Една от практическите последствия от IRA ще бъдат солидни дотации за производството на електрически транспортни средства в Съединените щати - мъчителен удар за европейската автомобилна промишленост. Въпреки че Коронавирус направи своите корекции, Европейски Съюз е най-големият производител и експортьор на автомобилни артикули в света.

Автомобилната промишленост има значим мултиплициращ резултат, защото е главен консуматор на артикули с ниска добавена стойност (стомана, химикали, текстил), както и с висока добавена стойност (информационни и информационни технологии, ремонт). Смята се, че автомобилната промишленост генерира повече от 7% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

Най-големият производител на коли в Европа във времената преди Covid беше Volkswagen Group (23,9% от общите продажби на коли в Европейски Съюз през 2018 г.). На второ място е PSA Group (16,0% през 2018 г.), на трето е Renault Group (10,5% през 2018 г.), дяловете на останалите производители не доближават 10%.

През октомври 2022 година страните-членки на Европейски Съюз се съгласиха с документ за излъчванията на отработени газове, който дейно ще забрани продажбата на транспортни средства с мотори с вътрешно горене (ICE) от 2035 година Това се оповестява на уеб страницата на Европейския парламент.

Така в средносрочен проект забележителна част от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз ще зависи от това дали европейската автомобилна промишленост може да резервира позициите си в света след увеличение на каузи на електрическите транспортни средства. Затова паниката на Германия и Франция е разбираема. Допълнителен отрицателен фактор е цената на енергийните запаси. В Съединени американски щати те са по-евтини, което в началото слага промишлеността на Европейски Съюз в уязвима позиция.

Задачата пред Франция не се крие в Париж: Льо Мер сподели, че новият френски законопроект би трябвало да способства за запазването или връщането на индустриалните предприятия във Франция. Министърът даде обещание да разгласява законопроекта " в идващите дни ".

Франция се надява да форсира личните си национални ограничения, по думите на Льо Мер, в няколко области като " зелен водород, електролиза, произвеждане на електрически акумулатори, нуклеарна сила и възобновима сила ".

Льо Мер сподели още, че той и немският му сътрудник Робърт Хабек упорстват сътрудниците от Европейски Съюз да одобряват „ европейски закон за намаление на инфлацията “, който да включва „ по-големи, по-бързи и по-опростени дотации “ за „ зелените “ промишлености.

Лидерите на Европейски Съюз до момента са се съгласили да изискат от Европейската комисия да излезе с оферти, които да създадат блока по-конкурентоспособен в лицето на американските зелени дотации. Очаква се те да бъдат разисквани на срещата на върха на Европейския съвет през февруари.

Къде са парите?

Не е наложително личният пакет от ограничения на Европейски Съюз да съответствува до последната цифра с размера на американските дотации, само че най-малко неговият порядък да бъде съпоставим. И още повече - в последна сметка Европейски Съюз ще би трябвало да компенсира по-високите разноски за сила, в сравнение с в Съединени американски щати.

Следователно приказваме за общите стотици милиарди, които Европейски Съюз ще би трябвало да изпрати на промишлеността през идващите 10 години - в случай че вземем същия интервал, както е посочен в IRA. През ноември 2022 година бюджетът на Европейски Съюз за 2023 година беше контрактуван на обща стойност 186,6 милиарда евро. Тъй като тези пари не са задоволителни, те ще бъдат допълнени от извънбюджетни дотации от фонда за възобновяване след пандемията от COVID-19.

Бюджетът на Европейски Съюз за 2022 година беше 183,95 евро. Европейският парламент предложи бюджетът на Европейски Съюз за 2023 година да бъде повишен на 187,29 евро. Предвид невижданата инфлация в еврозоната, която съгласно есенната икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде 6,1%, нарастването на бюджета на Европейски Съюз през идната година с €2,65 милиарда (1,44%) не покрива загубите от инфлацията. Тоест, Европейски Съюз би трябвало да откри огромни пари от извънбюджетни фондове.

И тук има редица забележителни условия. Същият Politico разгласява публикация с гръмкото заглавие „ Китай, внимавай! Европа следи деликатно по какъв начин компаниите влагат в чужбина. Европейската комисия възнамерява за 2023 година да „ изследва дали са нужни спомагателни принадлежности по отношение на контрола на изходящите стратегически вложения “.

Идеята е на немските Зелени, които желаеха нов правилник за вложенията в сериозни за сигурността зони. На първо място, става дума за Китай, който към този момент се е сблъсквал с сходна дискриминация - предходната година Берлин разгласи, че към този момент няма да подсигурява немски вложения в западния китайски район Синцзян заради обвинявания за спазването на човешките права там.

Идеята държавните управления да управляват по какъв начин фирмите харчат парите си в чужбина се заражда оттатък Атлантика във Вашингтон, признава Politico. Вземащите решения в Съединени американски щати се стремят да отрежат стопанската система на КНР от пари и технологии, „ което евентуално е бил първичният подтик и ентусиазъм за Берлин “.

По думите на Тобиас Герке от мозъчния концерн на Европейския съвет за интернационалните връзки би имало смисъл първо да се включат полупроводникови или високотехнологични компании. Това, акцентира изданието, би основало ясна тенденция за страните членки, тъй че парите им да не отиват за индиректно финансиране на софтуерни разработки в страни, които се считат за враждебни. Тоест Европейски Съюз има намерение за следващ път още веднъж да прибегне до непазарни механизми, законодателно блокирайки возможностите на европейските компании да направляват финансите си отвън рамките на блока.

Заслужава да се означи, че Европейски Съюз към този момент има огледална норма за инспекция на задграничните вложения. Съгласно съществуващите правила страните от Европейски Съюз би трябвало да следят и да могат да блокират задгранични придобивания на стратегически компании и инфраструктура в границите на блока.

Тези правила също са ориентирани най-вече против Китай. „ Това ще бъде нова глава в метода, по който Европейски Съюз дефинира връзките си както с Китай, по този начин и със Съединени американски щати, и каква ще бъде връзката сред финансовите пазари, националната сигурност и геополитиката. Защото в действителност няма задоволително цялостна визия “, сподели Елмар Хелендорн, специалист в Атлантическия съвет.

Жертва на личната си политика

От горното следва, че Европейски Съюз има намерение да похарчи стотици милиарди евро за комерсиална борба със Съединени американски щати, в това число посредством законови ограничавания върху приключването на капитали и насила за вложение в границите на европейския блок.

Успоредно с това Европейски Съюз има намерение съществено да понижи вложенията от Китай, може би единственият огромен външен донор с нужните бюджети, и да спре личните си вложения в Китай. И най-важното е, че Европейски Съюз има намерение да води комерсиална война със Съединени американски щати в границите на изискванията, основани от самия Вашингтон.

Такава тактика, взета в комплекс, просто не може да докара до триумф. Най-вероятният резултат ще бъде утежняване на комплицираното финансово положение на Европейски Съюз и още по-голяма едностранна взаимозависимост от Съединени американски щати.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР