Брюксел се тревожи, че България и прокуратурата нямат ясни отговори,

...
Брюксел се тревожи, че България и прокуратурата нямат ясни отговори,
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Европа е наясно със ситуацията у нас и трудно може да бъде заблудена с „прах в очите“

Брюксел се тревожи, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, да вземем за пример за това какво се случва по делата „ Магнитски “, че у нас следствията не престават прекомерно дълго. Трябваше да давам отговор на въпросите какво ще създадем, с цел да се прекрати практиката предварителни производства и следствия да не престават прекомерно дълго. Беше подложен и въпросът какво ще създадем по казуса, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга. Евродепутатите са наясно със обстановката в България и мъчно могат да бъдат заблудени с неочаквани промени на мнения или „ прахуляк в очите “.
Това сподели в ефира на БНР правосъдният министър Надежда Йорданова. След чуването й в Брюксел от мониторинговата група на Европейския парламент, както и на премиера Кирил Петков и основния прокурор Иван Гешев, Йорданова дефинира полемиката като „ дейна “ и „ отворена “.

По думите й е обикновено европейските депутати да слагат въпроси, още повече, че това са и въпросите на българското общество.

„ Политическата воля за закриването на профилираните съд и прокуратура няма да бъде изменена “, безапелационна бе министърката.

Проектът за промени в Закона за правосъдната власт на правосъдното министерство е оповестен за публично разискване: „ Ние се вслушваме в експертите, в магистратурата и за това по какъв начин да създадем по този начин, че всяко дело, което е в правосъдна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекъснато и да бъде стартирано още веднъж, а да бъде обезпечено безпроблемното им привършване “.

Йорданова чака в границите на месец март законопроектът да бъде гласуван в Народното събрание.

Правосъдният министър разяснява и подадената оставка на Сотир Цацаров: „ Няма персонален детайл или претекст нито в промяната на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито в която и да е друга промяна. Въпросите са кардинални, институционални, като това по какъв начин да се направи по този начин, че те да работят по дейно и по-прозрачно, без корупционни прояви и в полза на жителите. Обстоятелствата, че избрани лица пречат на тези промени, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук не става въпрос за съответното физическо лице, а какво прави това лице на съответната позиция “.

Според Йорданова се прецизират елементи по какъв начин ще работи отсега нататък Антикорупционната комисия, изключително във връзка с проверяващите функционалности.

frognews.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР