Брюксел. С приетият днес от Европарламента Доклад за пчеларството заявихме

...
Брюксел. С приетият днес от Европарламента Доклад за пчеларството заявихме
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: С приетия днес Доклад за пчеларството искаме мерки за по-добра защита на пчеларите и борба с фалшивия мед

Брюксел. С признатият през днешния ден от Европарламента Доклад за пчеларството декларирахме повече поддръжка за пчеларския бранш и нарастване с 50% бюджета за националните стратегии по пчеларство, съобщи евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков по отношение на приемането на отчета. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата.
Пчелите освен играят основна роля в нашата околна среда, само че са значими и за стопанска система, и най-много за селското стопанство. Пчелите опрашват културите и дивите растения, което оказва помощ да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В стопански параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно.
„ Ако би трябвало с едно изречение да обобщя, какво носи признатият отчет това е, че: Европейският парламент желае ограничения за по-добра отбрана на пчеларите и битка с подправения импорт на мед “, съобщи Неков.
Екологичен потенциал одобри отчет, в който се приканва за повече дейности за отбрана и по-добра поддръжка на европейския пчеларски бранш. Мерките в отчета включват: Увеличаване на средствата за националните стратегии за пчеларство; Подобряване на здравето на пчелите (например посредством възбрана на нездравословни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); По-добра отбрана на локалните и районни сортове пчели.
В Европейски Съюз има към 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи към 250 000 тона мед всяка година.
„ Медът е третият най-фалшифициран артикул в света. Според проучване на Европейски Съюз, 20% от пробите, взети на външните граници на Европейски Съюз и вносители, не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз. Това може да се дължи да вземем за пример на прибавен захарен сироп в продуктите или в случай че медът е събран прекомерно рано и по-късно изкуствено изсушен.
Именно за това евродепутатите предприехме битка против разпространяването на подправен мед на пазара на Европейски Съюз, тъй като това също оказва и напън върху европейските пчелари, води до спад в цените и повдига въпроси за отбрана на потребителите.
Искаме ограничения за възстановяване на процедурите за тестване и усилване на инспекциите по вноса, да се откриват случаите на подправяне на мед и по-високи наказания за измамниците “, посочи Неков.
Екологичен потенциал също по този начин желае да се усъвършенства етикетирането, с цел да се подсигурява, че потребителите знаят от коя страна идва продуктът.
„ Точно в този момент етикетирането е доста неразбираемо. Това е доста значимо предизвикателство за страните производителки на мед като България, Румъния, Испания, Португалия, Франция, Хърватия и Унгария “, добави евродепутатът.
Докладът за пчеларството приканва медът да бъде приет за сензитивен артикул и да не бъде включван в интернационалните съглашения на Европейски Съюз, тъй като условията и разноските за европейските пчелари са високи и те стават жертва на конкуренция и на ниска цена импорт извън, какъвто е казусът с меда от Украйна и Китай.
„ Не на последно място желая да кажа, че с приемането на отчета се дава опция националните стратегии да окуражават младежи да се занимават с пчеларската специалност, вземайки поради притискащата потребност за промяна на поколенията “, сподели още Неков.
Той посочи, че с приемането на Доклада се цели да се насърчи и потреблението на мед и изгодите за здравето, изключително измежду децата в учебните заведения.
Днес настояхме и за възбрана на пестицидите, които убиват пчелите и заплашват биологичното многообразие, съобщи Момчил Неков.
Вчера Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) разгласява отчет за оценка на риска, който удостоверява, че някои субстанции, употребявани в пестициди – неоникотиноидите, клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам - убиват пчелите.
Нашето биологично многообразие е застрашено, защото пчелите започнаха да изчезват в Европа през 90-те години.
„ Ето за какво ние евродепутатите призоваваме за възбрана на тези неоникотиноиди и други рискови субстанции, потвърдени като рискови за популациите на пчелните фамилии, както и за стопански ограничения за подкрепяне на пчеларския бранш, добави Неков.
Отговорността за въвеждане на възбрана за потребление на рискови пестициди е на Европейската комисия и на органите на страните членки в качеството им на законодатели.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР