Брюксел отдавна се съпротивлява на настояванията от страна на Полша

...
Брюксел отдавна се съпротивлява на настояванията от страна на Полша
Коментари Харесай

Financial Times: ЕС се готви да удари Русия и Беларус с мита върх...

Брюксел от дълго време се съпротивлява на настояванията от страна на Полша и балтийските страни да се ограничи съветският и беларуски импорт с аргумента, че сходен ход може да наруши международните пазари на храни и да навреди на разрастващите се страни.

През идващите дни се чака Европейската комисия да наложи мито от 95 евро на звук върху зърнените култури от Русия и Беларус, настояват източниците пред английското издание. Това би нараснало цените с най-малко 50 %, което ще засегне търсенето. Мита от 50 % ще бъдат наложени и върху вноса на маслодайни семена и артикули от тях.

 

Вносът в Европейски Съюз от Русия на зърнени култури, маслодайни семена и техните производни, които попадат под новите ограничавания, доближи рекордните 4 милиона тона през 2023 година, или 1 % от общото ползване в Европейски Съюз.

 

През февруари Латвия наложи едностранна възбрана върху вноса на доста храни от Русия и Беларус, до момента в който Литва разгласи строги инспекции на товарите.

След като преди този момент назова съветския експорт на зърно за Полша " нищожен ", еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски промени мнението си предходната седмица по време на посещаване в родната си Полша, като сподели: " когато Русия употребява храната като оръжие, ние би трябвало да реагираме ".

 

В Полша фермерите стачкуват против по-евтиния импорт от Украйна, а все по-често и от Русия, който подкопава пазара на локално зърно.

 

По-рано този месец полският министър председател Доналд Туск съобщи, че Латвия разбираемо е наложила лична възбрана върху износа на съветски храни и предизвести, че Полша може да последва образеца й. Той обаче би " предпочитал да вземем решение дружно, на равнище Европейски Съюз, по отношение на глобите против Русия и Беларус за хранителни и селскостопански артикули ".

 

На 15 март, президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели на Туск, че " прави оценка опцията за въвеждане на ограничавания върху вноса на селскостопански артикули от Русия ".

 

Комисарят по търговията Валдис Домбровскис евентуално ще избра налагането на мита, а не на наказания, защото това няма да изисква единомислещото утвърждение от страните членки, както би било належащо при наказания. Мярката ще разреши на продукцията да минава директно през Европейски Съюз по пътя си към Африка и Азия.

Москва към този момент упрекна Европейски Съюз, че предизвиква разстройства на международния пазар на храни със своите наказания против съветски банки и енергийни компании.

Европейски Съюз създава повече от 300 милиона тона маслодайни и зърнени семена на година и е чист експортьор на зърно.

 

Официален представител на Европейски Съюз означи, че цените на зърнените култури са на четиригодишно дъно, до момента в който Русия е " доста конкурентна на пазарите на зърнени култури и оказва забележителен напън ".

 

Според източниците митата ще бъде избрани на вероятния най-много, позволен съгласно разпоредбите на СТО.

Европейската комисия не удостовери и не отхвърли през днешния ден, че следва да предложи налагане на мита за земеделския импорт от Русия, написа още Financial Times. Не можем да потвърдим дата за такова решение, съобщи представител на комисията на конференция в отговор на въпрос.

 

Той означи, че комисията би желала да продължи мощната поддръжка за украинската стопанска система, само че с ограничения за отбрана на европейското земеделие. По неговите думи тези въпроси следва да бъдат разисквани довечера от представителите на комисията, Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР