Брюксел одобри териториалните планове на България и отпуска на страната

...
Брюксел одобри териториалните планове на България и отпуска на страната
Коментари Харесай

Брюксел одобри териториалните планове: Отпускат 1,2 млрд. евро за справедлив преход в енергетиката

Брюксел утвърди териториалните проекти на България и отпуска на страната ни 1 милиард и 200 милиона евро от Фонда за обективен преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Как се стигна до този резултат и защо би трябвало да послужат парите?

Според източници на bTV до последния миг не е било несъмнено, че ще получим парите. Причината - липса на задоволително причини в териториалните ни проекти, които да дават отговор на екологичните цели на Европейски Съюз.

Според него протестиращите не са показали никакъв интерес към 36-те заплати компенсации

След редактиране Брюксел ни дава 1 милиард и 200 милиона евро, с цел да ни помогне за прекъсването на въглищата и за понижаване на въглеродните излъчвания. 

С тези пари би трябвало да се обезпечи преквалификацията на над 15 хиляди служащи от въглищните централи. Ще се изградят и мощности за възобновими енергийни източници. С парите би трябвало да се подкрепят и енергийно бедните семейства. Тези разноски са били неизбежни в идните години и положителната вест за нас в този момент е, че се покриват с европейски пари.

Преходът към нисковъглеродни излъчвания не значи затваряне на въглищните централи и прекъсване на работата на мините, сподели Янилин Павлов

Пламен Георгиев и Александър Цветанов са измежду хилядите, обезпокоени за бъдещето на бранша. Новината, че първите средства за развиване на районите са утвърдени не ги успокоява и споделят, че евентуално средствата няма да стигнат до тях.

Според министър председателят това е чудесна вест за хората от тези райони.

„ Ако се бяхме забавили със седмица, щяха да изчезнат 100 млн. евро, както изчезнаха предходната година. Това е чудесна вест за хората в тези райони. Тези проекти подхождат изцяло на това, което сме договаряли и със синдикатите. Напълно подхождат и на съглашението, което сключихме с тях, със седемте точки, доказани от Народното събрание. Отпушихме процеса за влизане на вложения в тези райони ", изясни Николай Денков.

Очаква се средствата от фонда да бъдат вложени в нови технологии, кариерно развиване и енергийно дейно съоръжение за бизнеса.

В програмата за развиване на районите е заложено и картографиране на уменията на служащите, което ще покаже в каква друга сфера могат да се преквалифицират.

„ Аз не знам какво могат да специализират. IT експерти надали ще станат. Всеки се тормози. Не че ще умрем от апетит и животът завършва, само че тъжно приказва за нашата страна “, сподели Пламен Георгиев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР