Брюксел е дал милиони, с които държавата да изкупи имотите

...
Брюксел е дал милиони, с които държавата да изкупи имотите
Коментари Харесай

Чиновници мърлячи изядоха и изпиха 5 млн. лв. от провален европроект

Брюксел е дал милиони, с които страната да изкупи парцелите край морския бряг, които са част от неповторимите понто-сарматски степи. Парите обаче са изхарчени за заплати и възнаграждения на анонимни служители, само че не и за компенсации на притежателите, каквото е било предназначението им. Драмата с изкупуването на земите се разиграва още преди 9 години, само че ескалира тези дни, откакто стана ясно, че Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, стопира заплащанията. Не че и до момента е дадена и стотинка за терените, които са естествена забележителност.

 

За да компенсира притежателите, които нито могат да разорават степите, нито да строят върху тях, да не приказваме за продажби и прехвърляния, Брюксел е отпуснал по пилотен европроект 13,430 млн. лв.. От тази сума към този момент са изхарчени 5 млн. лева, които са отишли за заплати на служителите, които сякаш са ангажирани с ръководството на плана, а също и за консултантски услуги. Собствениците на парцелите са се изръсили да събират всякакви документи, а най-после им е казано да си гледат работата. Иначе до края на годината е трябвало да бъдат платени най-малко 500 парцела по думите на служителите от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, които се хвалят из медиите преди време колко виновни задания имат да правят.

 

По всичко проличава обаче, споделят адвокати, че България няма да извърши и този план и ще се наложи да връща пари. И това е единствено началото, тъй като занапред ще би трябвало да се изкупуват парцели, в които има дюни, вековни гори и други невралгични предпазени естествени обекти. За тях се чакат от Европа 2 милиарда лв.. „ От екоминистерството не можаха да се оправят с 13 млн., каква ли каша ще настъпи, когато ще се разпределят милиарди? ”, питат се адвокати.

 

Общата повърхност на степите, които би трябвало да бъдат опазени като естествена полезност, е 2300 хектара. Намират се главно край Каварна, към нос Калиакра, селата Българево, Божурец, а също и край Балчик и Шабла. Тази забележителност е проучена и обрисувана от специалисти еколози преди десетина години.

 

Още преди време е решено на притежателите на парцели, които попадат в зоната, да се заплати. От Европа идват пари и сякаш стартира осъществяването на огромен план, включен в програмния интервал 2014 – 2021 година Само че потеглят коронавирус рестриктивните мерки и по този начин планът се мести от година на година, без действително нищо да се случва. През 2021 година едно от служебните държавни управления съвсем година мисли по какъв начин да бъде структуриран въпросният план. Явно огромно мислене е паднало, тъй като едвам в края на предходната година е измислено по какъв начин да го създадат. След това повече от 5 месеца се точи процедура, с която Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна кандидатства пред Министерство на околната среда и водите, с цел да стане реализатор на плана. Въобще сага, почтена за разказ на Кафка. В края на годината и това е решено, даже е назначена за шефка на екипа някоя си Силвия Стоилова. Ей по този начин минават още някой и различен месец в цялостно безучастие и едвам през февруари 2023 година работата сякаш потръгва.

 

Какво обаче се случва?

След като са се мотали с години, от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна в един миг доста се разбързват и дават период за подаване на заявките от 22 май до 12 юни 2023 година За броени дни притежателите би трябвало да се снабдят с куп документи, с цел да потвърдят, че нивите, които ще продадат на страната, са техни и освен това са степи. Известно е, че у нас документите, а в съответния случай те не са по никакъв начин малко – от Агенция по регистриране, от кадастър, удостоверения за наследници и какво ли още не, не се вадят с едно мигване на очите, а се изисква самообладание, само че притежателите преглъщат и това. Самото заявление също е 11 страници и с цел да бъде вярно попълнено, е нужна помощ от юрист.

 

В същото време разяснителната акция по плана е извънредно семпла. След тъгите по събирането на документи в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна са подадени заявки от над 250 притежатели. След месец и половина излиза наяве, че са утвърдени 178 парцела. Следва обаче нов сърпрайз – от утвърдените се желае в допълнение да потвърдят дали имат съпрузи, предбрачни контракти с тях и дали парцелите им са наследствени. Странно, само че в разпоредбите за кандидатстване това е било пропуснато, макар че върху тях е умувано с години. Започва ново подаване на заявки, към този момент от името и на двамата съпрузи.

 

Всеки би трябвало самичък да уточни какви пари чака да вземе за парцела си, само че сумата не може да е повече от 200 000 евро, без значение какъв брой декари е земята. Цената на квадрат в подадените заявки е в рамките от 30 до 300 лв.. През август управата на плана благоволява да уведоми жителите какви пари ще получат, на някои сумите са доказани, на други са свалени надолу. Минава още време и през октомври първите 28 претенденти за обезщетение получават писмо, че ги чакат светли съдбини. Трябва обаче да показват в допълнение комбинирана схема, а също и документи, с които да стане ясно дали парцелът е унаследен или принадлежи на съпрузи, изобщо всевъзможни досадни чиновнически детайлности, които и по-рано са били изяснявани, но…

 

Собствениците без да роптаят, потеглят още веднъж по гишета и юристи и събират и тази книжнина. През ноември идват радостни вести и за още една порция утвърдени. И тъкмо когато сякаш ще се подписват договорите и ще се вземат парите, внезапно всичко стопира!

 

Преди месец е прекратена всякаква връзка с шефката на плана Силвия Стоилова и нейния екип, които потъват вдън земя като някакви ало-измамници.

Оказва се, че телефоните им са изключени. От Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна въпреки всичко благоволяват да успокоят народа, че договорите им били пратени в Министерския съвет за координиране. Нали страната ще заплаща, всичко би трябвало да мине по реда си!

 

В началото на тази седмица обаче най-изненадващо на страницата и на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна се появява известие, че се стопира всякаква работа по плана. С допълнението, че който желае, може да отиде и да си получи неотложно предоставените документи!

 

Тоест - всичко се връща в началната точка, нищо че Брюксел е дал над 13 млн. лв., с цел да се изкупят степите и притежателите им да не се усещат прецакани.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Брюксел пари европроект средства понто-сарматски степи екоминистерство РИОСВ – Варна Силвия Стоилова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР