Брутният вътрешен продукт в Северния централен район достига 8.9 млрд.

...
Брутният вътрешен продукт в Северния централен район достига 8.9 млрд.
Коментари Харесай

Икономически и инвестиционен профил на Северен централен район

Брутният вътрешен артикул в Северния централен регион доближава 8.9 милиарда лева през 2019 година и съставлява малко над 7% от общия брутен артикул на България (последни публични данни на Национален статистически институт на регионално равнище към август 2021 г.). Относителният му размер е 11.4 хиляди лева на човек от популацията, като най-високата му стойност е в област Габрово (14.4 хиляди лева на човек), а най-ниската, в това число и за страната – в област Силистра (7.7 хиляди лева.).

Структурата на стопанската система се разграничава доста както по отношение на другите региони за обмисляне, по този начин и в самия Северен централен регион. Брутната добавена стойност доближава 7.7 милиарда лева, а разпределението є по браншове демонстрира двойно по-широк поземлен бранш (8%, при 4% за страната) и доста по-малък дял на услугите (60%, при 71% за страната) по отношение на междинните за страната стойности.



Районът съчетава най-аграрната област в страната – Силистра, една от най-силните индустриални области – Габрово, и една от областите с най-застъпени културен живот и услуги – Велико Търново. В област Силистра делът на земеделието в брутната добавена стойност е петкратно по-висок от междинния за страната (19%, при 4% за страната) и е единствената област с по-висок дял на аграрния бранш по отношение на промишлеността, която е едвам 18% (при 25% за страната). В област Габрово промишлеността основава 45% от брутната добавена стойност (при 25% за страната).

Инвестициите в Северния централен регион са относително ниски с явен превес на областите Велико Търново, Габрово и Русе над Силистра и Разград и през 2019 година. Относителният брой на нефинансовите предприятия във всяка една от областите е под междинния за страната (61 на хиляда души от населението), само че до момента в който във Велико Търново, Габрово и Русе те са над 45 на хиляда души, то в Разград и Силистра са под 40 на хиляда души. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи във всички области от региона са сред 2,0 и 2,5 хиляди лева на човек от популацията, като се изключи област Силистра, където са 1,5 хиляди лева на човек. В размера на директните задгранични вложения също има огромна разлика сред областите от Северния централен регион. Най-висок и възходящ е относителният им размер в областите Габрово (3,2 хиляди евро на човек) и Русе (2,0 хиляди евро на човек), а в областите Велико Търново, Разград и Силистра размерът им е под хиляда евро на човек и даже понижава по отношение на миналата година, т.е. следи се отлив на вложения. Тези процеси предопределят и размера на създадената продукция. В областите Габрово и Русе тя доближава 25 хиляди лева на човек, в областите Велико Търново и Разград – 16 хиляди лева на човек, а в област Силистра не съумява да премине границата от 10 хиляди лева на човек през 2019 година

Средната работна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение в Северния централен регион е малко по-висока от междинната за страната, достигайки 12,1 хиляди лева бруто годишно (при 11,9 хиляди лева за страната). Най-високи са възнагражденията в област Габрово (12,9 хиляди лева.), а най-ниски – в област Силистра (10,6 хиляди лева.).

Относителният дял на бедните в Северния централен регион е по-нисък от междинния за страната – 21,3% при 23,8% за страната, само че делът на популацията, живеещо с материални ограничения (субективна оценка на семействата по отношение на опциите за облекчаване на обособени потребности и потребности) остава по-висок от междинния – 21,9% при 19,4%. С минимален дял на бедните е област Габрово, а с най-голям – област Силистра.

Пазарът на труда в Северния централен регион се характеризира със относително висока икономическа интензивност, близка до междинната претовареност и релативно висока безработица през 2020 година Коефициентът на икономическа интензивност на популацията на възраст 15-64 година в региона (заети и търсещи работа към общо работоспособни) доближава 72,6% (при 72,2% за страната), като включва една от областите с най-висока интензивност – Велико Търново (77,9%), и една от областите с най-ниска такава – Силистра (64,1%). Коефициентите на областите Русе и Габрово също са със стойности над междинните за страната. Коефициентът на претовареност за региона е 68,3% (при 68,5% за страната) с голямата разлика от 75,9% в област Велико Търново до 54,1% в област Силистра. Коефициентът на безработица в региона е 5,8% (при 5,2% в страната), като в областите Разград и Силистра доближава надлежно до 10,6% и 15,6%.

Огромни провокации пред пазара на труда в Северния централен регион остават застаряването на популацията и нискообразованата работна мощ. Докато казусът със застаряването е обвързван най-много с локалните пазари на труда в областите Габрово, Велико Търново и Русе, вторият проблем се отнася за областите Силистра и Разград. През 2020 година коефициентът на демографско заменяне като отношение на популацията на възраст 15-19 година към това на 60-64 година във всички области от Северния централен регион е по-нисък от междинния за страната (67%). В областите Разград и Силистра той е 65%, в областите Русе и Велико Търново – 62-63%, а в област Габрово – едвам 55%. Това значи, че на всеки 100 души, на които следва да излязат от пазара на труда в област Габрово през идващите няколко години, подхождат 55 младежи, на които следва да се влеят в работната мощ.

Образователното равнище на работната мощ в областите от Северния централен регион се разграничава доста и е мощно взаимообвързано със структурата на стопанската система. В област Велико Търново и Русе висшистите измежду популацията на възраст 25-64 години са над 30% и над междинното за страната равнище, индустриалната област Габрово притегля повече хора със приблизително обучение – 66% (при 54% за страната), а в областите Разград и Силистра делът на популацията с главно и по-ниско обучение е забележителен – над 31% (при 17% за страната).

Инфраструктурното развиване на Северния централен регион е разнопосочно. Гъстотата на пътната мрежа е по-висока от междинната за страната, само че делът на автомагистралите и първокласните пътища от общата пътна мрежа е относително дребен, а качеството на пътната настилка – релативно ниско. Гъстотата на железопътната мрежа е висока в областите Велико Търново и Русе и ниска в област Силистра. Достъпът на семействата до интернет остава относително висок, като се изключи област Велико Търново.

Текстът е част от второто издание на книгата " Инвестиции и райони ".
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР