Брутният вътрешен продукт на Украйна ще се срине с цели

...
Брутният вътрешен продукт на Украйна ще се срине с цели
Коментари Харесай

Световната банка: БВП на Украйна ще се срине с 45%

Брутният вътрешен артикул на Украйна ще се срине с цели 45% през тази година. Това планува новият отчет на Световната банка за нападнатата от Русия страна.

Според данните на институцията, представени през днешния ден от БНР, сега над половината от предприятията там са затворени, а останалите работят, само че доста под потенциала си.

Разбира се, специалистите на Световната банка предизвестяват, че за възобновяване на Украйна ще е нужна " голяма финансова поддръжка ", с цел да може държавното ръководство да действа и хората да съумяват да покриват потребностите си в тежките времена на войната.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Анна Биерде изясни:

„ Насочихме се към това да се уверим, че държавното управление може да продължи да обезпечава главните и най-важни услуги - изплащането на пенсиите и помощите за уязвимите групи, финансирането на образованието и опазването на здравето, както и действието на държавната администрация на национално и районно равнище “.

Около 11 % е предстоящото понижение на брутния вътрешен артикул на Русия заради финансовите наказания.

Световната банка съобщи, че войната е направила невъзможна икономическата активност в доста области и нарушава интервенциите по засаждане и прибиране на реколтата я Украйна.

Оценките за вредите на инфраструктурата, надвишаващи 100 милиарда $ до началото на март, или към две трети от Брутният вътрешен продукт на Украйна за 2019 година, към този момент са много остарели, " защото войната бушува и предизвиква спомагателни вреди ", се показва в последния отчет на интернационалната финансова институция.

Банката също по този начин съобщи, че оценката за стесняване от 45,1% на Брутният вътрешен продукт изключва въздействието от унищожаването на физическата инфраструктура, само че означи, че това ще засегне бъдещата икономическа продукция, дружно с приключването на украински бежанци към други страни.

Световната банка съобщи, че мащабът на икономическото стесняване на Украйна е " предмет на висока степен на неустановеност " по отношение на продължителността и интензивността на войната.

В отчет на СБ е показан и още по-негативен сюжет, отразяващ по-нататъшни разтърсвания в цените на суровините и загуба на доверие на финансовите пазари, провокирани от ескалация на войната, който може да докара до стесняване на Брутният вътрешен продукт на Украйна с цели 75% и спад на съветския Брутният вътрешен продукт с 20 на 100.

Руските войски в Украйна не престават да се прегрупират, като се чакат нови бойни дейности на изток. Според украинския президент Володимир Зеленски, идващите седмици ще са толкоз сериозни, както тези от началото на войната. Кметът на Киев Виталий Кличко не изключи опцията съветските войски да създадат нов опит за завладяване на украинската столица.

В икономическата актуализация на Световната банка, наречена " Войната в района ", се показва, че в районът на Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се чака намаляване на Брутният вътрешен продукт с 30,7% през тази година вследствие на шоковете от войната и нарушение на търговията.

Растежът през 2022 година в района на Централна Европа, включващ България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, ще бъде понижен до 3,5% от 4,7% преди този момент, означи Световната банка, визирайки притока на бежанци, по-високите цени на суровините и влошаващото се доверие, което вреди на търсенето.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР