Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за 9-те месеца (януари-септември)

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за 9-те месеца (януари-септември)
Коментари Харесай

Въпреки войната: Руската икономика отчете ръст на БВП за 9-те месеца

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Русия за 9-те месеца (януари-септември) на 2023 година по предварителни оценки е повишен с 2,8%. А единствено за септември растежът на годишна база надвишава 5%, споделя съветският министър председател Михаил Мишустин по време на заседание по икономическите въпроси, написа Интерфакс.

" Въз основа на резултатите за деветте месеца, нарастването на Брутният вътрешен продукт е 2,8%. Това е предварителната оценка на Министерството на икономическото развиване. Ако вземем единствено септември, темпът на напредък е съвсем два пъти по-висок - над 5% на годишна база ", разгласи Мишустин.

По думите му, още " доникъде на годината стопанската система на страната се е възстановила съвсем изцяло до равнищата отпреди рецесията ".

" Обаче в бранша на петрола и газа продължава да има прочут спад. Експортните направления при него са изграждани за десетилетия. Направени са съществени вложения, разгърнати са големи запаси и сили. И, несъмнено, лишава повече време за пренасочване на доставките и договаряния с нови купувачи, за намиране на нови пазари. Но и тук има промени. Добивът на въглища пораства, като за септември - над 2% на годишна база ", отбелязва министър-председателят на Русия.

Мишустин напомня, че през януари-септември производството на промишлени артикули се е нараснало с повече от 3% (с 3,3% съгласно Росстат). " Локомотивът " тук е преработващата индустрия. За деветте месеца на годината растежът там надвишава 7% (7,1% съгласно Росстат). И по-конкретно, за пети следващ месец максимален растеж има машиностроенето - с над 22%. Заедно с химическия и металургичния бранш, тези три бранша образуват съвсем 90% от растежа при преработващата индустрия. "
 Русия разгласи какъв брой е бюджетният й недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт - за първи път от 2 години
Русия разгласи какъв брой е бюджетният й недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт - за първи път от 2 години

Приходите от нефт и газ не престават да са фрапантно по-малко от миналогодишните

Министерството на икономическото развиване увеличи прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на Русия през 2023 година до 2,8%, от 1,2% в прогнозата през април. А предходната седмица съветската Централна банка увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2023 година до 2,2-2,7%, от предходната от 1,5-2,5%. В случай че новите прогнози се изпълнят, то това би оозначавало, че през тази година съветската стопанска система е наваксала спада през предходната година.

За 2024 година Министерството на икономическото развиване чака Брутният вътрешен продукт на Руската федерация да нарасне с 2,3%, а Централната банка - единствено с 0,5-1,5%.
 Икономиката на Италия спря да пораства
Още една огромна европейска стопанска система спря да пораства

Засега не се чака изпадането й в криза на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР