Брутният национален дълг на САЩ достигна нови висоти, надхвърляйки 31

...
Брутният национален дълг на САЩ достигна нови висоти, надхвърляйки 31
Коментари Харесай

Американският дълг надхвърли $31 трилиона: Кои са кредиторите?

Брутният народен дълг на Съединени американски щати доближи нови висоти, надхвърляйки 31 трилиона $, съгласно отчет на Министерството на финансите, оповестен тази седмица. Ако ви е мъчно да си визиите това число, би трябвало да знаете, че всеки жител на страната – без значение от възрастта – е претрупан от държавното управление с повече от $93 000 дълг.

И с трагичното повишаване на лихвените проценти през последните няколко месеца – процентът на фондовете на Фед сега е сред 3 и 3.35% – националният дълг ще пораства с ритъм, който го прави още по-труден за занемаряване.
Последните няколко години бяха скъпи
Дефицитът е това, което се случва, когато държавното управление харчи повече пари, в сравнение с внася посредством налози, а последните няколко години бяха скъпи, написа MoneyWise.

Няколко огромни законопроекта с внушителни ценови етикети бяха утвърдени от началото на пандемията, в това число Законът за американския избавителен проект, който коства 1.9 трилиона $, и 750 милиарда $ за облекчение на студентския дълг, като всички те се прибавят към недостига, който по-късно пък се прибавя като нарастване на дълга.

И макар че Законът за понижаване на инфлацията, който беше признат през август, се чака да понижи недостига с 240 милиарда $, политиките и стратегиите, въведени от администрацията на Байдън, се чака да прибавят още трилиони през идващото десетилетие.

Комитетът за виновен федерален бюджет (CRFB) пресмята, че 4.8 трилиона $ ще бъдат добавени към недостига до 2031 година

Прекомерното заемане ще докара до продължаващ инфлационен напън, ще докара националния дълг до нов връх незабавно след 2030 година и ще утрои сумата на федералните лихвени заплащания през идващото десетилетие – или даже по-рано, в случай че лихвените проценти се повишат по-бързо или с повече от предстоящото “, споделя CRFB.

Голяма част от заемите през последните няколко години се случиха, до момента в който лихвените проценти бяха исторически ниски, само че в този момент, когато не са, и с инфлацията, възходяща с най-бързите темпове от десетилетия, цената на този дълг евентуално ще се усили.

В момента повече от 965 милиона $ се харчат всеки ден единствено за лихви по държавния дълг. Фондация „ Питърсън “ пресмята, че тази сума ще се утрои през идващото десетилетие, трансформирайки това перо в най-бързо растящият детайл във федералния бюджет.
Кой има държавния дълг на Америка?
Има разнообразни типове народен дълг. Министерството на финансите на Съединени американски щати ръководи националния дълг, който е разграничен на междуинституционални задължени и публични задължения.

Вътрешноправителственият дълг е към 6.5 трилиона $.

Много по-голяма част от дълга се държи от обществото. В момента се равнява на към 24 трилиона $. Чуждите държавни управления, както и банките и частните вложители, държавните и локалните държавни управления и Федералният запас имат по-голямата част от този дълг и той е деноминиран в държавни скъпи бумаги, сметки и облигации.

Чуждите държавни управления и частните вложители са едни от най-големите притежатели на обществения дълг, държейки към 7.7 трилиона $. Във вътрешен проект Федералният запас държи най-големия дял от обществения дълг – към 40%.
Предупредителен знак
В последна сметка възходящите лихвени проценти единствено ще влошат обстановката с държавния дълг, което ще затрудни държавното управление да реагира на забавящата се стопанска система.

„ Прекалено дълго политиците одобряваха ниските лихвени проценти като нещо постоянно и в този момент виждаме в действително време какъв брой рисково е това съмнение “, сподели Майкъл А. Питърсън, основен изпълнителен шеф на фондация „ Питър Г. Питърсън “.

Тъй като нашият дълг надвишава 31 трилиона $, време е за деяние. “

 The National Debt is now more than $31 trillion. What does that mean?

The National Debt Is Now More than $31 trillion. What Does That Mean?, courtesy of Peter G. Peterson Foundation
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР