Брутален доклад на ЕС: Тровят ни със замърсени храни. Нов доклад

...
Брутален доклад на ЕС: Тровят ни със замърсени храни.
Нов доклад
Коментари Харесай

Брутален доклад на ЕС: Тровят ни със замърсени храни

Брутален отчет на Европейски Съюз: Тровят ни със нечисти храни.

Нов отчет озаглавен “Тъмната страна на зърнените култури ” е оповестен от Foodwatch. Той слага акцент върху една много тревожна обстановка. Тя е обвързвана с житните култури и всички модифицирани артикули, в които се съдържат пестициди в Европа.

Докладът регистрира, че 37 на 100 от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат останки от пестициди. Открити са общо 65 разнообразни пестицидa (сред които не липсва и глифозатът). Това значи, че една трета от изследваните артикули съдържат останки от пестициди.

Проучването е извършено измежду 20 търговци на дребно в някои страни от Европейски Съюз, измежду които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария. В хода му са тествани разнообразни типове зърнени храни, в това число брашно и самун.

По-конкретно са били проучени 2234 проби. 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида. От общо 1215 открити остатъка, 18  в 14 проби са надвишавали рестриктивните мерки за оптимални равнища на останки (LMR).

Най-замърсени зърнени култури

Това широкоразпространено заразяване варира доста от един тип зърнена просвета до различен. По-малко от 10 на 100 от пробите от лимец и ръж демонстрират останки от пестициди. Този % скача до съвсем 90 на 100 при продуктите на основата на пшеница.

При брашното, овесените ядки и хляба са регистрирани по-високи равнища на замърсяване. В тях са повече в сравнение с при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани главно в Северна Ирландия. Почти 90 на 100 от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия. Там 45 на 100 от употребяваните пестициди са съсредоточени върху развъждането на пшеница и ечемик. Тази всеобща приложимост на пестициди в житните култури съставлява сериозна опасност за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.

Широката приложимост на пестициди в зърнените храни е съществена спънка по пътя към стабилно и екологични земеделие в Европейски Съюз. Това отбелязва италианското профилирано издание “Грийнми ”.

“Пътят към стабилно и екологично земеделие в Европейски Съюз неизбежно минава през зърнени артикули, несъдържащи пестициди “. Това съобщи основният изпълнителен шеф на “Фуудуоч ”  Йорг Рохведер.

Отговорността на супермаркетите

Ключов миг, регистриран в отчета, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително произвеждане.

На супермаркетите им харесва да дават положителни екологични обещания. Но огромна част от продуктите им – от самун до паста – са създадени с потребление на големи количества нездравословни пестициди като глифозата. Компаниите не желаят да приказват за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се сериозна обстановка бе пусната онлайн петиция. Тя цели да подтикне търговци на дребно като “Карфур ” (Carrefour), “Алди ” (Aldi) и “Лидл ” (Lidl)  да се ангажират да продават единствено артикули без пестициди до 2025 година.

Foodwatch акцентира в отчета си, че бъдеще без пестициди в житните култури е належащо за здравето на хората и за чистата околна среда. Авторите на отчета приканват за повсеместен преход към зърнени храни и артикули без пестициди до 2025 година.

За да могат земеделските стопани да управляват този преход, основна роля играят селскостопанските дотации на Европейски Съюз. А също и преразпределението им. Употребата на пестициди би трябвало да бъде позволена единствено като финален запас при изключителни обстановки, заключава италианското издание.

Целият отчет четете тук:

https://www.foodwatch.org/en/supermarkets-stop-the-toxic-harvest

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР