Броят на загиналите след опустошителните земетресения по турско-сирийската граница надхвърли

...
Броят на загиналите след опустошителните земетресения по турско-сирийската граница надхвърли
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Турция и Сирия надмина 8100, пратихме още един Спартан със спасители

Броят на починалите след опустошителните трусове по турско-сирийската граница надвиши 8100 души, оповестяват публични лица, съобщи ДПА.
Броят на починалите при земетресението в Турция набъбна на 5894 души, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 души са ранени, прибавя Българска телеграфна агенция.

Освен това към 5775 здания са се срутили вследствие на земетресенията в понеделник.
В прилежаща Сирия са починали 2270 души по данни на министерството на опазването на здравето и на избавителната организация " Белите каски ", които броят жертвите надлежно в следените от държавното управление и от опозицията региони.
Междувременно български военнотранспортен аероплан " Спартан " отпътува рано тази заран за Турция. На борда са 20 чиновници на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Това е следващият полет, който Военновъздушните сили (ВВС) извършват за транспорт на помощ след земетресението, предава БНР.

Повече от 10 лекари от столичната Спешна помощ отпътуват за Турция, с цел да се включат в грижите за потърпевшите от земетресението. Лекарите летят за Турция с боен аероплан " Спартан ".
В югоизточната ни съседка към този момент се намират два екипа от Военномедицинска академия, както и 58 чиновници на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа към Българския Червен кръст.
Самолети " Спартан " на българските Военновъздушни сили направиха няколко полета до турското летище Адана в предходните дни, където транспортираха експерти в търсенето и спасяването, лекари, съоръжение и избавителни кучета.
Изключително тежка е ситуацията в градовете Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, наранени доста мощно от унищожителните земетресения в Южна Турция с магнитуд до 7,7. 5894 е броят на жертвите в Турция по най-нови данни, близо 35 000 са ранени. Много хора се считат за изчезнали, предава пратеникът на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова.
Без спиране не престават дейностите на избавителните екипи за намиране на оживели.
При пътешестване край Кахраманмараш и Пазарджък се вижда, че постройките в градовете са изцяло сринати.
Пътуването от Адана до близкия до Сирия град Газиантеп, което лишава към три часа, продължава над шест часа. Затворена за придвижване е автомагистралата, като по нея се движат единствено техника и коли за спешна помощ. Задръстванията по обиколния маршрут до Газиантеп не престават часове. Пътят Газиантеп - Нурдагъ е бил затворен, секторът бе затворен за придвижване късно нощес.
Асфалтът на пътищата е напукан и надиплен в резултат на трусовете.
На фона на ужаса, обхванал хората, през вчерашния ден пристигна позитивна вест от град Нигде, окръг Газиантеп, където след 28 часа отдолу под отломките на рухнал блок бе извадена майка с трите й деца, осведоми Анадолската организация.
По последни данни жертвите в Газиантеп са над 500, ранени са близо 5000. Частично се е срутил хилядолетният палат Газиантеп, част от международното културно-историческо завещание на ЮНЕСКО.
Въпреки огромни брой на жертвите обстановката в Газиантеп е доста по-добра, в сравнение с в няколко други градове, измежду които Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай.
На доста места в града няма вода, само че има ток. В Кахранамараш, Пазарджък и Хатай от доста време няма и ток.
Членове на многочленно семейство от Хатай, съумяло като по знамение да се избави от ужаса там, описаха пред Българска телеграфна агенция, че обстановката в града им е апокалиптична. Повечето здания в града са се срутили, техни близки и родственици са починали, в града няма ток, вода, интернет. Цялото семейство спи в лоби бара на хотел, защото всички се опасяват от нови земетресения и не смеят да се настанят в стаите в по-високите елементи на хотела.
Всички в хотела - рецепционистът, друга служителка, както и фамилията от Хатай споделят пред Българска телеграфна агенция, че в тази част на Газиантеп на процедура е несъмнено. Стените в хотела и таванът обаче също са напукани от трусовете и в постройката няма течаща вода.
За гостите на хотела е подсигурена минерална вода, мокри кърпички чай.
На фона на ужаса от жестоката покруса хората остават извънредно отзивчиви, като оферират предлагат помощ за всичко и резервират самообладание и успокоение и даже пробват да се усмихват.
Междувременно сирийските спасители в интервенция по търсене на жители, затрупани под руините на срутени здания в град Алепо, откриха 92 души за един ден, съобщи заместник-губернаторът Кумит Аси ал Шейх, представен от телевизия " Ал Икхбария ", съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Всички те се нуждаят от здравна помощ, споделя той. Сред избавените са деца и дами.
" В края на деня броят на починалите в Алепо набъбна от 266 на 364 души, а на ранените - от 602 на 702 души ", прецизира Ал Шейх. " Тъй като доста поданици на града, изключително в остарялата му част, останаха без дом вследствие на бедствието, за тях незабавно бяха открити 126 центъра за краткотрайно настаняване ".
По-рано Духовното ръководство на сирийските мюсюлмани реши да даде пространства в джамиите на жители, чиито къщи са се срутили или са в окаяно положение. Освен това джамиите са организирали събирането на дарения за потърпевшите, както и на храна и топли облекла. Семействата, останали без дом, са настанени в палаткови лагери, построени в градските паркове.
В Алепо, икономическата столица на Сирия (на 360 км от Дамаск), повече от 3000 къщи са развалени след бедствието, а една пета от популацията е останало без дом, твърди телевизия " Aл Маядийн ". Към 2018 година в града живееха 1,8 милиона души.
 
 
 
08 Фев 2023111808 Фев 202312308 Фев 20239508 Фев 202310607 Фев 2023115607 Фев 2023395КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202342807 Фев 202346105 Фев 202381407 Фев 2023395
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР