Броят на загиналите бежанци и мигранти в Средиземноморието достига 1000

...
Броят на загиналите бежанци и мигранти в Средиземноморието достига 1000
Коментари Харесай

Повече от 1000 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море

Броят на починалите бежанци и мигранти в Средиземноморието доближава 1000 души за шест години, предизвести Организация на обединените нации.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците /ВКБООН/, прикани държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да засилват интервенциите по търсене и избавяне и да признаят решаващата роля на корабите на групите за помощ при спасяването на човешки животи.

“Не може да се разреши нещастието в Средиземноморието да продължи ”, сподели в изказване Чарли Яксли, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

Телата на петима мигранти са открити на атлантическото крайбрежие на Мароко покрай Казабланка в понеделник, което усили броя на починалите след катурване на лодката им до 12 души.

Европейски Съюз реализира съглашение с Анкара през 2016 година за спиране на потоците от бежанци и мигранти към Гърция от Турция. Опитите за миграция, които са отклонени през Либия и други елементи на Северна Африка, са спаднали внезапно от пика от над 1 милион през 2015 година до към 78 000 през тази година, демонстрират данни на ВКБООН.

“Разбира се, броят на хората, които се пробват да преминат през Средиземноморието, е доста по-малък. Това значи, че самите пътувания са доста по-опасни ”, съобщи представителят на ВКБООН Лиз Тросел.

“Също по този начин си коства да се подчертае, че 70 % от смъртните случаи в действителност се случват в централното Средиземноморие, а точно измежду хората, които се пробват да стигнат от Либия в Италия или Малта ”, добави тя.

Повече от 18 000 души са изгубили живота си в Средиземно море от 2014 година насам, сочат данни на ВКБООН и уеб страницата на Международната организация за миграция на Организация на обединените нации (МОМ). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР